Reţea de infracţiuni informatice, cu tentacule în Gorj

Polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți au efectuat 38 de percheziții domiciliare pe raza a 17 județe, printre care şi Gorj, la imobilele membrilor unei grupări infracționale specializată în fraude informatice. Acțiunea a  vizat destructurarea unei grupări infracționale organizate, formată din 13 suspecți, care, în perioada 2009-2013, împreună cu alte persoane, cu vârste cuprinse între 19 și 35 de ani, s-au asociat în vederea săvârșirii de infracțiunii informatice prin metoda phishing. Suspecții sunt acuzați pentru săvârșirea a aproximativ 10 infracțiuni.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost ridicate numeroase medii de stocare ale datelor informatice, care urmează a fi expertizate. Grupul infracțional era structurat pe mai multe paliere, în funcție de rolul deținut.  'Liderul' grupării, împreună cu alte două persoane, obțineau date de identificare ale unor cărți de credit, date ce permit accesul și efectuarea de tranzacții on-line sau electronice. Datele erau obținute prin interceptarea fără drept a unei transmisii de date informatice, activitate ce poate fi efectuată fie prin intermediul unor programe informatice, fie în interiorul unei rețele de sisteme informatice ('psihing'). Alți cinci membri ai grupării, împreună cu alte persoane, aveau rolul de a cumpăra datele de cărți de credit de la 'liderul' grupării și de la o altă suspectă, obținute ilegal, pe care ulterior le comercializau la un preț mai mare decât cel de achiziție. O altă parte dintre membrii grupării falsificau instrumentele de plată electronică. Acestea erau folosite personal de către suspecți, prin accesarea fără drept a unor sisteme informatice (ATM-uri, cumpărături on-line) sau erau încredințate altor persoane în vederea folosirii lor. Ultimul palier al grupării infracționale era reprezentat de persoanele care, în schimbul unor sume modice, foloseau instrumentele de plată electronică falsificate, obținute de la persoanele care le contrafăceau.

Prejudiciul, estimat la 2.500.000 de dolari

Sumele sau bunurile obținute erau remise celorlalți membri ai grupării. Membrii grupului acționau de pe raza municipiului Drobeta-Turnu Severin, unde își au domiciliul principalii lideri ai grupării, precum și din alte orașe din România. Activitatea infracțională a grupării ar fi vizat peste 24 de țări. Prin activitatea infracțională, ar fi fost compromise peste 50.000 de date de cărți de credit. Prejudiciul a fost estimat până în acest moment la 2.500.000 de dolari. Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al S.R.I. și D.I.P.I.. În cauză, s-a cooperat cu United State — Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite din București.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: