Revoltă printre salariații CEO. Trădați de liderii sindicali!

Supărare mare în rândul unor angajați ai Complexului Energetic Oltenia. Luni în șir li s-a promis că rezerva la fondul de salarii va ajunge cu prioritate la angajații din zona productivă, cei cu salarii mici sau cei care au primit atribuții în plus după concedierile din ultimii doi ani. Administrația și sindicatele au decis ca banii să fie împărțiți în mod egal între salariați, câte 350 de lei de fiecare. O decizie semnată și de FNME, federație care declarativ susținea cauza celor cu venituri mici.

A fost revoltă miercuri pe paginile de socializare ale minerilor și nu numai. Aurelian Pătrulescu, salariat la termocentrala Rovinari, a postat pe facebook demisia din Federația Națională Mine Energie. „Vă rog să aprobați retragerea adeziunii din sindicat și implicit a cotizației”, a scris acesta în demisie, îndemnând într-o postare la grevă generală.

„Sunt un simplu miner, care e supărat pe toate federațiile. Oamenii au muncit în cariere, au așteptat din primăvară și până astăzi grila de salarizare. Noi muncim foarte-foarte mult pentru că nu mai sunt oameni în carieră. O să-i spun domnului Pârvulescu că nu o să mai lucreze decât dânsul și cei de la TESA. Din primăvară vor pleca mulți oameni, fără ordonanță. Vor pleca 3 luni să muncească afară. Și vor rămâne acolo. Sunt de la Tismana I, de la FNME, cu 30 de ani vechime. Și administrația și sindicatele și-au bătut joc de muncitori. Din primăvară și până acum se puteau face echilibrări”, a spus un miner de la cariera Tismana.

„Sunteți copia fidelă a celor din guvern, promiteți, dar nu faceți nimic”, „Luați niște bani degeaba de la oamenii amărâți, liderii de sindicat nu ne reprezintă”, sunt doar două dintre zecile de mesaje de pe paginile de socializare, dominate de cuvintele “trădare”, „ipocrizie”, „rușine”.

 Tomescu: Eșec total

Extrem de dezamăgit s-a arătat Manu Tomescu de la Sindicatul Energia Rovinari, afiliat la FNME. El a atras de mai multe ori atenția în ultimele săptămâni că nu se fac pași pentru aplicarea art. 153. „Vă spun din capul locului că pentru mine, ca lider de sindicat, nerespectarea prevederilor articolului 153 din contractul colectiv de muncă, este un EȘEC TOTAL și sunt profund dezamăgit”. 

Acesta este supărat cel mai mult pe federația din care face parte, care nu a luptat destul. „Vă mărturisesc că sunt dezamăgit și de atitudinea majorității colegilor lideri din FNME, cel puțin în această privință. Aș fi ipocrit să îi acuz numai pe cei din SMEO și Univers dacă nu aș recunoaște că sunt profund dezamăgit și de atitudinea FNME”, a spus Manu Tomescu.

De altfel, cei din Federația Univers au susținut de la început ca economia la fondul de salarii să se împartă în mod egal între salariați, ceea ce s-a și întâmplat. Cei care și-au asumat lupta pentru cei circa 2.000 de salariați cu clase mici au fost liderii FNME, care în final au fost de acord că renunțe la un drept pe care acești oameni îl aveau stabilit prin actul adițional la Contractul Colectiv de Muncă.

Vizualizări: 6,047

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: