Rezervele de gaze de la Licurici îmbogăţesc 15 gorjeni

Primarul din comuna Licurici, Liviu Drăgulescu, spune că descoperirea zăcământului de gaze din zonă, care este cel mai mare depozit găsit în ultimii ani în România, nu va crea locuri de muncă pentru localnici. Cei mai avantajaţi din acest punct de vedere sun cei care deţin terenuri în satul Negreni, spune edilul, deoarece aceştia se vor alege cu nişte bani de pe urma contractelor de închiriere pentru folosinţa acestora. Ceva bani va primi şi primăria de pe urma sondelor amplasate în zonă.

Reprezentanţii Primăriei Licurici, unde în acest an a fost descoperit cel mai mare depozit de gaze din ţară, spun că cei care vor beneficia de pe urma gazelor sunt cei care deţin terenuri în zonă. Despre crearea unor locuri de muncă noi nu se pune problema. „Probabil plătesc la oameni, vor încheia contracte cu cei care au terenuri acolo. Cred că vreo 15 persoane vor beneficia de contracte de închiriere”, explică primarul Drăgulescu. Bani va primi şi primăria deoarece vor trebui plătite o serie de autorizaţii. „În momentul în care forează vor plăti autorizaţie de forare. Deocamdată plătesc doar autorizaţia de construire, a  cărei valoare este de 30.000 lei şi care intră în bugetul local”, menţionează primarul Liviu Drăgulescu.

Platformă la Negreni

Momentan se lucrează la amenajarea unei platforme în satul Negreni. „Presiune este foarte mare şi de aceea va trebui să mai foreze două-trei sonde de jur împrejurul celei de la Negreni pentru a scădea presiunea. De aceea încă nu au dat drumul la gaz”, spune primarul Liviu Drăgulescu. În cazul în care cantitatea de gaze este foarte mare, mai menţionează reprezentantul autorităţii locale, se va pune problema construirii unor parcuri  de sonde în Negreni sau Hurezani. „Acum se lucrează la amenajarea unei platforme la Negreni pentru colectarea lichidelor”, mai spune Liviu Drăgulescu. Producţia experimentală a sondei ar putea începe la finele anului după ce va fi cuplată la infrastructura de conducte de gaze din apropiere.

PRODUCŢIE

Potrivit unui comunicat emis în urmă cu câteva luni de oficialii OMV Petrom depozitul a fost descoperit la 3600 de metri adâncime. De aici se pot extrage 400.000 mc/zi, adică vreo 145 de milioane de metri cubi într-un an. Ponderea gazelor de la Licurici poate fi de 10% în producţia naţională a României.

DESCOPERIRE

Compania Petrom ar putea să înceapă extracţia de gaze din noul zăcământ de la Totea, din Gorj, la finele anului, potrivit unei declaraţii a preşedintele Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Pătruţi. Sonda este în conservare, iar Petrom lucrează la construirea staţiei de tratare a gazelor şi la instalarea conductelor de aducţiune. Zăcământul din Gorj ar putea fi cea mai importanta descoperire de gaze onshore de pe teritoriul României din ultimii sase ani. 

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: