România, fără gimnaste la olimpiadă după 48 de ani

Echipa feminină de gimnastică artistică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, duminică, după ce a terminat pe locul 7 la turneul preolimpic de la Rio, în condițiile în care doar primele patru clasate merg la Olimpiadă.
România a acumulat 216,569 puncte, la capătul unui concurs plin de ratări, devansând în clasament doar Coreea de Sud (203,828 puncte). Brazilia, 226,477 puncte, Germania, 223,977 p, Belgia, 221,438 p, și Franța, 220,869 p, au ocupat primele patru locuri și au obținut calificarea la Jocurile Olimpice.
Pentru echipa României, condusă de pe margine de antrenorii Lucian Sandu, Adela Popa și Maria Fumea, au evoluat Diana Bulimar, Maria Holbură, Anamaria Ocolișan, Cătălina Ponor, Dora Vulcan și Silvia Zarzu.
Cătălina Ponor a obținut cea mai mare notă dintre gimnastele noastre, 14,600 la bârnă, dar a ratat la sărituri (12,333), după cum Diana Bulimar a ratat la paralele (11,733), Ocolișan și Vulcan au luat note mici la paralele (12,866, respectiv 12,800), iar Vulcan și Zarzu, la sol (12,966, respectiv 12,466).
La sărituri, România a obținut un total de 56,123 puncte, la paralele am totalizat 50,599 puncte, la bârnă am avut 55,007 puncte, iar la sol au încheiat cu 54,840 puncte.
Această contraperformanță survine după ce și echipa masculină a ratat, sâmbătă, calificarea la JO 2016 (5-21 august). România a participat cu echipa de gimnastică feminină la toate edițiile Jocurilor Olimpice după 1968 (Ciudad de Mexico).

Lotul naţional, înapoi la Deva
Gimnastica artistică este sportul care a adus României cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice, 25 de aur, 20 de argint și 26 de bronz. Autoritățile locale din Deva au solicitat, luni, printr-o scrisoare deschisă, ca Lotul național de gimnastică senioare să-și reia antrenamente la Centrul olimpic de la poalele Cetății Deva, primarul municipiului, Petru Mărginean, apreciind că mutarea sportivelor la Izvorani ar fi fost o greșeală ce a dus la ratarea calificării României la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. „Cu tristețe vă readuc aminte că am atras atenția, în repetate rânduri, că mutarea Lotului Național de Senioare de la Deva la Izvorani nu a fost cea mai înțeleaptă decizie. Din păcate, rezultatele acestei decizii au condus către cel mai slab rezultat din istoria gimnasticii feminine românești”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă Federației Române de Gimnastică, Ministerului Tineretului și Sportului și Comitetului Olimpic Român.
REACŢIE
Ministrul Sportului, Elisabeta Lipă, a reacţionat pe pagina de facebook. "E un dezastru. O mare tristețe. E clar cel mai prost moment prin care trece gimnastica românească. Dacă se mai întâmpla asta spuneam că e ceva normal, dar e pentru prima dată după 48 de ani, când nu ne calificăm. Și nu se mai pune problema de medalii. Nici n-am reușit să ne calificăm, ce pretenții să mai avem?”.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: