Romii şi-au prezentat strategia pentru perioada 2015-2020

Reprezentanţii etniei rome din judeţul Gorj au prezentat ieri planul de acţiune în beneficiul membrilor comunităţilor vulnerabile cu romi din judeţul Gorj. Planul de acţiune se întinde pe o perioadă de cinci ani şi presupune cheltuieli de aproape 300 milioane lei.

Liderul Partidei Romilor, Nelu Pavel, care ocupă şi funcţia de consilier judeţean, susţine că cel mai mult se doresc investiţii pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a romilor. Astfel, se doreşte înfiinţarea unui număr de zece centre de asistenţă medico-socială la nivel local pentru care va fi nevoie de un buget de 500.000 de euro, au calculat reprezentanţii etniei rome. De asemenea, în această perioadă vor fi implementate campanii în rândul femeilor rome cu privire la importanţa sănătăţii prenatale, postnatale, sănătatea reproducerii, îngrijirea nou-născuţilor, vaccinări, alimentaţie sănătoasă cu un buget de 25.000 de euro.

La întâlnirea de ieri de la Instituţia Prefectului au participat pe lângă reprezentanţii etniei rome şi prefectul de Gorj, reprezentanţi ai instituţiilor publice, dar şi sociologi de etnie romă de la nivel central. George Rădulescu, sociolog în cadrul Centrului Romilor pentru Politici de Sănătate-SASTIPEN, a vorbit despre importanţa înfiinţării unor centre care să răspundă nevoilor romilor. „Am încercat să aducem în atenţia opiniei publice importanţa creării acestor centre. Prin aceste centre, cum este cel de la Baia de Fier, vom putea îmbunătăţi accesul persoanelor de etnie romă la servicii preventive şi curative, vom reduce riscul îmbolnăvirilor şi va creşte capacitatea autorităţilor locale în procesul de identificare a nevoilor de sănătate. Astfel de centre se mai află şi în cartierul Ferentari din capitală şi care funcţionează foarte bine”, a declarat George Rădulescu, sociolog.

Tot în cadrul şedinţei de ieri s-a vorbit şi despre evenimentele dedicate celebrării zilei internaţionale a romilor ce are loc în fiecare an pe 8 aprilie. Consilierul judeţean, Nelu Pavel, s-a arătat deranjat ieri în cadrul şedinţei de absenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. „Deşi era o întâlnire stabilită de comun acord cu preşedintele Călinoiu, acesta nu a avut bunăvoinţă să participe, probabil are alte lucruri mai importante de făcut”, a spus Nelu Pavel, liderul Partidei Romilor din Gorj.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: