Ruşeţ şi Greblă, acuzaţi de implicare în proiectul Roşia Montana

Senatorul PSD Toni Greblă şi senatorul PDL Ion Ruşeţ sunt acuzaţi într-un articol publicat în ziarul Cotidianul că ar încerca favorizarea firmei care doreşte să extragă aurul la Roşia Montana, Gabriel Resources-Roşia Montană Gold Corporation. Cei doi senatori de Gorj au întocmit un proiect de modificare a Legii minelor, care ar favoriza firma menţionată. Mai multe organizaţii neguvernamentale luptă de ani buni împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană pe bază de cianuri, ca urmare a efectelor negative pe care aceasta le-ar avea asupra mediului.

Articolul publicat vineri în Cotidianul scoate la lumină principalele modificări aduse de Greblă şi Ruşeţ la Legea Minelor, modificări care avantajează de departe titularul licenţei de exploatare. „Proiectul lui Greblă (preşedintele Comisiei juridice din Senat, una dintre cele mai importante comisii permanente din Parlament) şi Ruşeţ propune eliminarea certificatului de urbanism sau, după caz, păstrarea acestuia doar cu titlu informativ, de fotografie a locului. O altă modificare importantă prevede accelerarea avizelor de mediu şi a certificatului de descărcare de sarcină arheologică, toate sumele necesare urmând a fi suportate, la cerere, de către titularul licenţei de exploatare. Însă de departe cea mai scandaloasă modificare propusă de Greblă şi Ruşeţ la Legea minelor prevede ca exproprierea să se facă în numele statului român, direct de către titularul licenţei (care va avea dreptul, după exproprierea iniţială, la o nouă expropriere, dacă va fi necesar pentru dezvoltarea proiectului minier)”, se arată în Cotidianul.

Lege cu dedicaţie pentru Gold Corporation

În ciuda faptului că jurnaliştii de la Cotidianul afirmă că proiectul de modificare este cu dedicaţie pentru Roşia Montană Gold Corporation, senatorul PSD Toni Greblă neagă afirmaţiile şi spune că încearcă mai degrabă să sprijine cele două complexuri energetice din Gorj şi SNLO, care oricum întâmpină mari probleme la exproprieri. „Este o imensă prostie, proiectul acesta l-am făcut în colaborare cu Ruşeţ, cu sindicatele şi cu specialişti în minerit. Proiectul îşi propune simplificarea procedurilor de expropriere pentru că ştiţi ce probleme întâmpină atât complexurile, cât şi SNLO. Nu are nici o legătură cu Roşia Montana. Acolo s-a expropriat tot ce se putea expropria”, a declarat Toni Greblă, senator PSD.

Monica Macovei, împotriva cianurilor

Vicepreşedintele PDL Monica Macovei este de părere că descărcarea de sarcină arheologică în masivul Cârnic reprezintă un prim pas pentru permiterea folosirii cianurilor la Roşia Montană şi anunţă că va ridica subiectul exploatării la proxima şedinţă a conducerii partidului. Potrivit fostului ministru al Justiţiei, avizul de descărcare arheologică nu este legal, întrucât există o decizie irevocabilă a ÎCCJ care l-a anulat pe cel precedent, iar în prezent nu aveau cum să apară fapte sau dovezi noi, fiindcă este vorba de "chestiuni legate de sol şi de alte repere care nu se schimbă de la un an la altul".

Proiectul, blocat de Ministerul Finanţelor

Proiect de modificare a Legii Minelor a fost aprobat în 2009 de Senat, ajungând ulterior, la o lună distanţă, în Camera Deputaţilor. De atunci zace acolo pentru că Ministerul Finanţelor nu şi-a dat acordul să fie aprobat. Greblă explică şi de ce ministerul se opune. „Una dintre modificări aduse este aceea de a încuraja dezvoltarea comunităţilor locale afectate de minerit. De fapt, noi am propus ca 50% din redevenţa pe care titularul de licenţă o plăteşte pentru tona de cărbune extras statului să ajungă la colectivităţile de acolo pentru activităţi alternative. Ministerul Finanţelor nu vrea acest lucru, sigur pentru că pierde cei 50%”, a adăugat Toni Greblă.

Proiectul trece în toamnă

Potrivit Cotidianul, proiectul are mari şanse să treacă în sesiunea din septembrie. „Cei doi senatori-lobbyşti sub acoperire pentru Roşia Montană Gold Corporation sunt foarte aproape de a reuşi să le treacă proiectul de modificare a Legii minelor şi Camera Deputaţilor, întrucât proiectul cu pricina se află pe lista scurtă a proiectelor care urmează a fi aprobate de plenul Camerei Deputaţilor, la începutul sesiunii parlamentare din septembrie”, mai spun jurnaliştii de la Cotidianul.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: