S-a dublat preţul analizelor efectuate în laboratoarele de stat

Analizele medicale efectuate în laboratoarele de stat au devenit la fel de costisitoare ca cele din laboratoarele private. Ba mai mult, în anumite cazuri, tarifele practicate până acum de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj au fost dublate. Creşterea preţurilor analizelor medicale a fost efectuată în conformitate cu Ordinul 208/2012 al Ministerului Sănătăţii, intrat în vigoare începând din această lună.

Gorjenii vor scoate mai mulţi bani din buzunare pentru analizele medicale efectuate în laboratoarele de stat. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a fost majorat preţul analizelor medicale începând cu această săptămână. Din  ordinul Ministerului Sănătăţii, tarifele practicate în laboratoarele de stat au crescut în medie cu 30 la sută. Reprezentanţii DSP Gorj spun că decizia luată de către Guvern a fost justificată prin faptul că tarifele la analize nu au mai crescut de cinci ani, iar costurile de întreţinere a aparaturii şi de achiziţionare a reactivilor au crescut foarte mult. “Începând de câteva zile taxăm deja după noile tarife impuse de Ordinul 208/2012. Preţurile analizelor medicale nu au mai crescut de cinci ani, însă reactivii, mediile de cultură şi materialele consumabile de laborator s-au scumpit. În aceste condiţii nu se mai puteau acoperi cheltuielile”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Dacă până acum analizele în laboratoarele Direcţiei de Sănătate Publică se încadrau între 10 şi 22 de lei, acum preţurile acestora sunt cuprinse între 13 şi 35 de lei. La unele preţul a crescut cu 7 sau 10 lei, în timp ce la altele aproape s-au dublat. De exemplu, pentru o coprocultură care era 22 de lei, se plătesc acum 35 de lei, iar pentru un exudat faringian care era doar 13 lei, oamenii trebuie să scoată din buzunar 25 de lei. Cele mai afectate de aceste majorări vor fi familiile care au copiii la creşă sau grădiniţă şi persoanele care au nevoie de analize pentru carnetele de sănătate. “Foarte multe persoane vor fi nevoite să plătească aceste analize, fie că au copiii la creşă sau la grădiniţă, fie că au nevoie de analize pentru întocmirea carnetului de sănătate, fie că lucrează în învăţământ, panificaţie sau în carmangerii. De asemenea şi operatorii sunt obligaţii să suporte contravaloarea analizelor la probele de apă şi la alimente. Noi nu avem contract cu CAS-ul şi ca atare analizele se vor efectua doar contracost”, a mai precizat Elena Piţian.

PREŢURI

Noile preţuri practicate de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj au egalat pe cele ale laboratoarelor private, iar în unele situaţii chiar le-au depăşit. “Tarifele analizelor efectuate de laboratoarele private au fost actualizate permanent. În plus, în limita plafonului acestea pot efectua analize gratuite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Printre analizele care se efectuează în laboratorul DSP Gorj se numără: examenul serologic pentru HIV la preţul de 34 lei; urocultura- 30 de lei; examen coproparazitologic-12 lei; antibiograma- 25 lei etc. 

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: