S-a reinventat deportarea

Moţiunea de cenzură pe agricultură introdusă de PD-L în parlament nu are nici o şansă să treacă. A fost lansată doar ca exerciţiu democratic, cu scopul de a arăta că în agricultură continuă dezastrul început cu 23 de ani în urmă. Nimic mai adevărat, dar cu un singur amendament: nu USL este singurul vinovat, ci toate partidele care s-au aflat vremelnic la putere se fac vinovate de dezastrul singurei şanse de relansare economică a noastră, care nu ar mai putea fi decât agricultura.

Din neştiinţă, din entuziasm sau cu bună ştiinţă, tot ceea ce se cheamă agricultură cât de cât modernă, aşa cum a fost organizată ea înainte de 1989, a fost redusă la nivelul epocii medievale, când plugul tras de boi era cel mai modern mijloc de lucrat pământul. La aşa tehnologie, aşa rezultate, şi iată-ne în situaţia de a produce pe un hectar de teren atât cât să nu moară de foame proprietarul. Sigur, nu-i punem la socoteală pe marii fermieri care au dovedit că te poţi îmbogăţi şi din agricultură, dar nu e bine să-i întrebi cum au făcut. Zic că nu e bine pentru că, dacă fiscul s-ar chiti pe ei ca pe celelalte societăţi comerciale să le smulgă taxele şi impozitele şi să le calculeze veniturile, nu cred că s-ar alege cu prea multe după un an de muncă! Toată lumea ştie că  marii fermieri fac legea, că plătesc cât vor, cum vor şi dacă vor, că dacă e nevoie imediat declară calamitate că de un îngheţ, o furtună sau câteva luni secetoase face oricine rost.

Ultima generaţie care mai lucrează cu sapa în agricultură este cea care se învârte în jurul vârstei de 60 de ani. După ea va urma potopul, pentru că tinerii despre care s-a zis că nu vor să se întoarcă în agricultură, să se facă mici fermieri, nu mai cred în gogoşi. Li s-a promis marea cu sarea, li s-au promis fonduri europene de care doar câţiva se pot atinge, vine campania şi li se mai promite iar câte ceva, iar agricultura îşi vede de drumul ei, în prăpastie.

Actuala guvernare nu s-a mai obosit să ne explice ce program are pentru acest sector, pentru că oricum nu mai credea nimeni în el. L-a lăsat pe Voiculescu la cârma lui, care a început redresarea în forţă prin deportarea specialiştilor.

Săptămâna trecută aproape toţi directorii de Direcţii pentru agricultură au fost înştiinţaţi că li s-a schimbat locul de muncă în alt judeţ decât cel de baştină. Aşa s-a trezit cel de la Bistriţa, la Ilfov, cel de la Olt s-a trezit la dracu în praznic şi tot aşa. Cine nu s-a prezentat în trei zile la post se cheamă că nu şi-a mai dorit postul şi uite aşa se face schimbarea de om şi nu de atitudine. În toate judeţele unde directorii au fost de la PD-L deportarea şi-a produs efectele pentru că era, după părerea juriştilor, singura metodă de a-i face să renunţe la scaune fără să le plătească despăgubiri după schimbare. N-aş zice că e mare lucru, pentru că, am mai spus-o, Direcţiile agricole au rămas demult fără obiectul muncii, iar specialiştii de la primării sunt un fel de funcţionari care întocmesc situaţii statistice, deşi nu aşa se justifică postul ocupat. Dar până acum nu s-a înghesuit nimeni să facă o reformă adevărată, aşa că nici de acum înainte nu cred că vor fi mulţi ce se vor încumeta.

Să importăm tot ce mâncăm este visul oricărui fermier din Europa care nu vede în noi decât o piaţă de desfacere şi un imens câmp experimental.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: