S-au împărţit banii către primării. PDL Gorj contestă hotărârea!

Consilierii judeţeni au avizat ieri repartizarea banilor pentru echilibrarea bugetelor primăriilor din judeţul Gorj. Administraţiile locale din Motru, Târgu Jiu, Bustuchin, Stăneşti şi Tismana au primit cele mai mari sume. Preşedintele PDL, Dan Vâlceanu, a anunţat că va ataca în instanţă hotărârea Consiliului Judeţean acuzând faptul că nu s-a ţinut cont de arieratele primăriilor şi de proiectele acestora, aşa cum prevede legea bugetului de stat.

Peste 21 de milioane de lei este suma repartizată unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Gorj din cotele de 20% aferente sumele defalcate din TVA şi din cotele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, acordate pentru echilibrarea bugetelor locale.

În ceea ce priveşte oraşele, cea mai mare sumă acordată primăriilor a fost repartizată municipiului Motru, în sumă de 920 mii, restul banilor au fost repartizaţi astfel: Târgu Jiu-775 mii lei, Tismana-570mii lei, Novaci-505mii lei, Bumbeşti Jiu-475mii lei, Târgu Cărbuneşti-400 mii lei, Turceni-308mii lei, Ţicleni- 269mii lei, Rovinari-250 mii lei.

Acestora, dar şi comunelor, le-au fost acordate şi peste 10 milioane de lei din taxa pe valoare adăugată pentru drumurile judeţene şi comunale. Sumele repartizate la primăriile de oraşe fiind dirijate astfel: Târgu Jiu-25 mii lei, Motru-35 mii lei, Bumbeşti Jiu-28 mii lei, Novaci-48 mii lei, Tismana-64 mii lei, Turceni-5 mii lei, Tg. Cărbuneşti-81 mii lei, Ţicleni-11 mii lei, iar Rovinari nu a primit nimic.

Bustuchin şi Stăneşti au primit cei mai mulţi bani

În ceea ce priveşte sumele alocate pentru comune, Bustuchin şi Stăneşti au primit cel mai mult, fiecare câte 700 mii leii, urmate de Polovragi-600 mii, Crasna-500 mii, Plopşoru-450 mii. La polul opus s-au aflat localităţile: Fărcăşeşti-20 mii, Cătunele, Câlnic,Dragoteşti, Arcani, Licurici, Mătăsari primind 100 mii.     

A fost cerută majorarea sumei pentru Bolboşi   

Comuna Bolboşi a primit 150 mii, însă ar avea arierate de 236 mii, aşadar, suma primită acum nu ar fi suficientă pentru achitarea datoriilor învechite. Consilierul judeţean Dan Vâlceanu a făcut o propunere consilierilor judeţeni pentru suplimentarea sumei astfel încât primăria să scape de datorii integral. Varianta propusă a fost aceea de a primi Motru sau Târgu Jiu mai puţin însă consilierii judeţeni nu au avizat amendamentul. „Comuna Bolboşi, o comună cu conturile blocate, care a acumulat datorii în trecut, nu primeşte astăzi nici măcar pentru a-şi achita aceste arierate pentru a putea spera că începând de anul acesta poate începe o activitate prin care şi cetăţenii din comună să simtă că viaţa lor se îmbunătăţeşte. Trebuie să reconsiderăm aceste sume, putem face acest lucru şi să avem o prioritizare a criteriilor măcar aşa cum prin legea bugetul statului se cere: arierate, proiecte în derulare”, a spus consilierul judeţean Dan Vâlceanu.

Cele spuse de consilierul judeţean au fost confirmate de primarul comunei Bolboşi. “Arieratele sunt mult mai mari, aveam aşteptări mai mari. Pentru noi o să fie o problemă şi în continuare. Avem arierate nu le putem achita, hotărâri judecătoreşti. La ce am primit pentru drumuri, ne ajung pentru 10 maşini de pietriş pentru câteva drumuri săteşti. Aşteptările au fost mari iar posibilităţile sunt mici”, a spus primarul Gheorghe Bilea.

Hotărârea, atacată în instanţă de PDL Gorj

Preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu a spus că sumele au fost acordate corect, fără a se face favoritisme. “Sumele repartizate prin proiectul de hotărâre ce l-am adoptat corespund potrivit votului majorităţii realităţii din judeţ încât fiecare localitate să nu fie tratată discriminatoriu”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Chiar şi aşa, conducerea PDL Gorj spune că va ataca în instanţă hotărârea de consiliu pentru că nu ar fi respectat legea bugetului de stat. “Vom contesta în contencios şi această hotărâre şi nu neapărat numai pe faptul că nu are logică şi nu respectă legea bugetului pe stat şi alte normative în vigoare. Încercăm să demonstrăm oamenilor că există şi persoane în politică care gândesc altfel lucrurile şi nu din punctul de vedere al calcului politic, pe voturi şi pe a mulţumi nu ştiu ce primar. Aici vorbim de interese”, a spus preşedintele PDL Gorj, Dan Vâlceanu.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: