Salariu mare, corupţie mică?

Klaus Iohannis a făcut cea mai mare gafă de la începutul mandatului, susţinând public mărirea salariilor unor demnitari. O mărire de trei-patru ori a salariilor existente. Sigur că un salariu de o mie de euro pentru un preşedinte de ţară este unul mic. Chiar şi pentru o ţară precum România, unde milioane de familii sunt sub pragul sărăciei. Guvernul majorase la trei mii de euro net salariul preşedintelui şi al premierului, pe aproape fiind şi miniştrii, consilierii de stat şi şefii de servicii. Prin comparaţie, preşedintele SUA câştigă 400.000 de dolari pe an, cancelarul Germaniei 16.000 de euro pe lună, iar preşedintele Franţei este pe aproape de Merkel.

Aşadar, un salariu de trei mii de euro pentru preşedintele României ori pentru premier ar fi unul normal, fie că este comparat cu salariile altor şefi de stat şi de guvern, fie că le comparăm cu salariile bugetarilor din România. Gafa lui Iohannis este alta şi anume aceea că a acceptat să i se rezolve mai întâi problema lui, deşi Legea salarizării în sistemul bugetar este promisă pentru luna octombrie. Pentru că mahării îşi rezolvaseră problema, printre bugetari a apărut temerea că legea care le este promisă de vreo şase ani va fi din nou amânată.

O altă gafă a lui Iohannis a fost aceea că a susţinut că prin salarii mai mari pentru preşedinte, miniştri, premier şi şefi de servicii, va fi un risc mai mic de corupţie. De la un şef de stat ai pretenţia să fie incoruptibil şi dacă moare de foame, şi dacă i se pun milioane de euro şpagă pe masă. După cum aflăm din cele mai recente dosare instrumentate de DNA, acum şpăgile la guvern sunt de ordinul milioanelor de euro. Te face mai cinstit un salariu de câteva mii de euro?

Este bine însă să avem politicieni bine plătiţi, aşa cum avem judecători şi procurori cu salarii mari, iar pe ici pe colo chiar medici şi profesori bine plătiţi. Dacă ei vor avea salarii corecte în raport cu munca prestată, toleranţa românilor faţă de corupţi va fi mai mică. Toţi am acceptat să dăm ceva la doctor, că are salariul mic, săracul. Din păcate, s-a ajuns ca unii doctori, deşi bine plătiţi, să refuze să-şi facă meseria fără şpagă. La fel miniştrii, aveau scuza asta, că nu pot trăi decent din 4.000 de lei pe lună. Măriţi-vă salariile, poate aşa alegătorii vor avea în sfârşit pretenţia ca aleşii lor să nu mai fie corupţi. Până acum, au votat cu două mâini chiar şi politicieni cu multe dosare penale în cârcă.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: