Salvarea unui cardiac de la moarte costă 40 de milioane

Situaţie îngrijorătoare la secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean din Târgu Jiu! Lipseşte medicamentul care-i salvează pe cei care suferă un infarct. Astfel, pentru a nu se întâmpla o nenorocire, rudele pacientului trebuie să treacă mai întâi pe la farmacie, dar nu oricum, ci cu zeci de milioane de lei vechi în portofel.

Patruzeci de milioane de lei vechi. De atât are nevoie un cardiac pentru a scăpa cu viaţă în urma unui infarct miocardic. Banii sunt necesari pentru achiziţionarea unei singure doze de medicament ce trebuie administrat în câteva minute de la infarct. „Sunt foarte importante aceste medicamente din clasa trombolitice pentru cardiaci, se pierd multe vieţi din cauza lipsei lor. În spital nu mai avem deocamdată, dar pacientul poate procura de la o farmacie din apropierea spitalului, problema este că o singură doză costă în jur de 40 de milioane“, a precizat Constantin Pălivan, director adjunct Spitalul Judeţean din Târgu Jiu.

Şansă la viaţă pentru doi pacienţi

Oamenii susţin că nu pot să-şi cumpere nici măcar medicamentele ce costă câteva sute de mii de lei vechi motiv pentru care se roagă la Dumnezeu să-i ferească de un infarct. „Din pensia mea de 400 de lei cum să-mi permit să cumpăr o doză care costă 40 de milioane. Dăm ortu’ popii dacă se întâmplă să facem infarct“, a spus Ion Apostol, din Târgu Jiu.

Conducerea spitalului nu dă mari speranţe cardiacilor. „Avem în derulare să achiziţionăm două doze, deci pentru doi bolnavi. Problema importantă este că nu sunt bani, iar dacă nu reuşeşti să achiţi datoriile în termen faţă de furnizorii de medicamente nu poţi achiziţiona altele. Noi abia săptămâna trecută le-am plătit, urmează ca în această săptămână să declanşăm procedura de achiziţie de medicamente“, a mai spus Pălivan. 

Nu doar la Cardiologie este deficit de medicamente, ci la toate secţiile din cadrul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu.

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: