Samarineşti: Sonda de explorare a fost dezafectată

Rompetrol nu a mai avansat cu forajul de explorare la Samarineşti şi a închis perimetrul. Sonda a fost dezafectată, iar terenul a fost redat în circuitul agricol. Nu au fost descoperite zăcăminte de gaze sau petrol, aşa cum sperau. Totuşi, în zonă sunt diverse discuţii conform cărora s-ar fi găsit ceva gaze de şist.

Sonda a funcţionat până în toamna anului trecut când, după ce s-a ajuns cu forajul la mai bine de 4000 metri, Rompetrol a decis să nu mai înainteze, dat fiind faptul că nu existau premise să dea de vreun zăcământ de gaz sau petrol. S-a discutat totuşi de continuarea explorării, însă mai marii companiei au decis să-şi ia utilajele de aici şi să nu mai continue cu forajul. Vestea nu a picat tocmai bine pentru autorităţile locale din Samarineşti care sperau să aibă beneficii de pe urma acestui foraj, în cazul în care se găseau hidrocarburile convenţionale. “Sonda s-a retras, au plecat în altă locaţie cu ea. Au ecologizat zona, s-au înţeles cu proprietarii, terenurile au fost private. Mai au ceva cu noi, primăria şi cetăţenii care au fost tulburaţi pe parcursul drumului. Oficial, nu au găsit ce căutau, iniţial au vrut să prelungească până la 5500, dar au renunţat la 4250”, a spus Marian Ardeiu, primarul din Samarineşti.

Cinci localnici din zonă au fost angajaţi de Rompetrol pentru a participa la forajul de exploatare, dar acum au rămas fără un loc de muncă. “Am înţeles că unul sau doi din ei au plecat cu sonda, restul au intrat în şomaj. Poate să fie în orice locaţie din ţară, nu le-a convenit la toţi să plece. Era bine şi pentru comunitate, locuri de muncă şi bani la buget”, a mai spus primarul din Samarineşti.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: