Sancţiuni pentru angajatorii gorjeni

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a efectuat în luna ianuarie a acestui an 149 de controale pentru a vedea dacă sunt respectate normele de protecţie a muncii. Au fost găsiţi în neregulă 41 de angajatori şi s-au aplicat 52 de sancţiuni. În urma controalelor inopinate au fost identificaţi 5 angajatori cu nereguli în ceea ce priveşte formele legale de muncă. Astfel, au fost depistate 8 persoane care munceau la negru, dintre care 4 femei. Pentru aceştia au fost aplicate amenzi în valoare de 12000 lei.

Foarte multe neconformităţi au fost descoperite la depunerea statelor de plată şi a declaraţiilor fiscale. Astfel de nereguli au dus la aplicarea a 34 de sancţiuni pentru 28 de angajatori, în valoare de 58000 de lei. O altă problemă cu care se confruntă frecvent inspectorii de la ITM este nerespectarea de către angajatori a termenului de depunere a registrului general de evidenţă în format electronic. Cei 6 angajatori depistaţi că au omis să facă acest lucru, au primit amenzi de 4000 de lei.

Angajaţii au posibilitatea să facă sesizări la ITM dacă nu le sunt respectate drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă. Cel mai adesea, oamenii reclamă faptul că nu le sunt acordate salariile la timp, că nu primesc zile de concediu şi că sunt plătiţi sub salariul minim pe economie. Inspectorii ITM verifică dacă aceste sesizări sunt justificate şi iau măsurile necesare. În luna februarie, vor fi intensificate controalele pentru depistarea celor care muncesc la negru, atât în municipiul Târgu Jiu, cât şi în Rovinari.

Vizualizări: 82

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: