Şaptezeci de elevi au luat bacul după contestaţii

Procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat în judeţul Gorj a crescut uşor după corectarea lucrărilor contestate. Astfel, de la 46.29%, cât s-a înregistrat iniţial, procentul de promovabilitate a urcat la 47.59%.  La nivelul judeţului Gorj au fost înregistrate peste 1000 de contestaţii.

Aproape şaptezeci de elevi gorjeni au fost declaraţi promovaţi în urma afişării contestaţiilor de la examenul de bacalaureat, fapt ce a dus la creşterea procentului de promovabilitate de la 46.29% la 47.59%. Adică numărul elevilor care au trecut examenul maturităţii în această sesiune a crescut de la 2400 la 2469. Numărul absolvenţilor care au susţinut examenul a fost de 5184. Cele mai multe lucrări contestate au fost la matematică, limba română şi biologie. „Am avut un număr de 1055 de contestaţii depuse. Dintre acestea 411 au fost admise, asta însemnând că s-a modificat nota. Astfel, 299 s-au modificat în favoarea candidatului, iar 112 în minus, adică în defavoarea candidatului. Procentul de promovabilitate a crescut cu 1.3%, fiind 47.59%”, spune Ion Işfan, inspectorul şcolar general adjunct. Nota de lucrărilor contestate s-a modifică numai dacă a existat o diferenţă de 50 de sutimi între nota iniţială şi nota de la contestaţie.

A contestat o lucrare de 1.75

Unul dintre elevii Colegiului Tehnic Nr.2 din Târgu Jiu a trecut bacalaureatul după ce a contestat nota 5.80 obţinută la limba şi literatura română şi a  primit nota 7.00, iar alt candidat a primit nota 7.20 după ce a cerut recorectarea lucrării notate iniţial cu 5.90. De asemenea, unul dintre elevi a crescut de la 5.60 la 6.20. Unii cu note peste 5.00 nu au avut însă acelaşi noroc. Acesta este şi cazul unui elev gorjean ce de la 5.20 a scăzut la 4.30 la limba română.

Unele dintre exemple sunt chiar amuzante. Din dorinţa de a primi notă de trecere unul dintre elevii care a susţinut bacalaureatul la Colegiul Tehnic Nr.2 din Târgu Jiu a contestat nota 3.20 şi a primit 3.90, altul de la 2.25 a crescut la 2.80, iar alt elev de la 3.60 a primit în urma recorectării nota 3.00. Însă cel mai amuzant este un candidat care a primit 1.75 la matematică şi şi-a contestat nota, nemulţumit de rezultat. Nota comisiei de la contestaţie a fost 2.00, însă elevul a rămas tot cu nota iniţială deoarece era nevoie de cel puţin 50 de sutimi pentru a primi o notă mai mare.

MEDITAŢII

Din această săptămână vor începe şi meditaţiile gratuite pentru elevii care au picat examenul. „Vom centraliza dorinţele dânşilor şi împreună cu inspectorii de specialitate, acolo unde vom avea cereri, vom organiza cursuri pentru pregătirea candidaţilor în vederea susţinerii examenului în sesiunea de toamnă”, mai menţionează Ion Işfan.

CALENDAR

A doua sesiune a acestui examen începe chiar de azi, cu înscrierea candidaţilor. Astfel, acestea vor avea loc în perioada 16-20 iulie, urmând ca primele probe de evaluare a competenţelor să aibă loc în luna august. Prima probă scrisă are loc pe 27 august, pe 29 proba obligatorie a profilului, iar pe 31 august are loc proba de alegere a profilului şi specializării.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: