Săracii profesori de la UCB

Anul 2010 nu a fost deloc unul sărac pentru profesorii care deţin funcţii de conducerea la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu. Din banii adunaţi au reuşit să îşi finalizeze casele, să pună bani la bancă. Cert este că ieri webmasterul de la UCB a avut de lucru, a trebuit să urce pe site declaraţiile de avere ale profesorilor, Interesant este că acest lucru s-a întâmplat după ce Pandurul „i-a tras de mânecă“ amintindu-le că a expirat data de depunere a declaraţiilor.

Din declaraţia de avere a rectorului UCB, Adrian Gorun, reiese că şi-a terminat casa din Târgu Jiu, ce are o suprafaţă de 120 metri pătraţi. Pe lângă aceasta mai deţine o casă de 150 metri pătraţi în Runcu, cumpărată în anul 1997. Deşi anul trecut Adrian Gorun declarase că soţia sa deţine o casă în Cluj Napoca, în acest an, în loc de casă, apare pe numele acesteia un apartament în Cluj Napoca. În bancă deţine doar un depozit în valoare de 29.000 lei şi 4630 lei pe cardul de salariu. Din declaraţia de avere mai reiese că în 2010 a contractat la BCR un împrumut în valoare de 160.000 lei, scadent în 2016, cu care a achitat prin refinanţare un împrumut de 140.000 lei la CEC, ce data din anul 2006 şi care trebuia achitat până în 2031. Venitul anual încasat din salariul de la UCB se ridică la suma de 91.161 lei, pe lângă care se mai adaugă şi veniturile din contracte de cercetare ştiinţifică, de 32.726 lei.

Decanele bogătaşe

Nici decanii şi prodecanii facultăţilor din cadrul universităţii nu stau rău cu banii. Anul trecut decana Facultăţii de Inginerie, Luminiţa Popescu, a deschis trei depozite bancare la BCR, în valoare totală de 85.000 lei, cu precizarea că sumele provin din donaţie de la mama sa, în urma vânzării unor pachete de acţiuni deţinute de aceasta la Fondul Proprietatea (cu titlu de despăgubiri). Cu toate acestea, Luminiţa Popescu a contractat anul trecut un credit de 60.000 lei şi a reuşit să îşi achite un împrumut din 2007 de 30.000 lei. De asemenea, până în anul 2012 Luminiţa Popescu mai trebuie să achite un credit de 10.000 euro obţinut în 2007 tot la BCR. Din salariul de la universitatea târgujiană a câştigat anul trecut 67.858 lei, însă mai este şi asociat la SC Xara Impex SRL. Din moşteniri mai deţine patru terenuri în Târgu Jiu şi Runcu şi două case în Târgu Jiu. Nici decana de la facultatea de Administraţie Publică şi Studii Politice, Cornelia Tomescu, nu stă rău cu finanţele. Anul trecut, pe terenul soţului a demarat construcţia unei case de vacanţă pe o suprafaţă de 275 metri pătraţi exact în staţiunea Rânca. Deţine un autoturism WW Passat, un Chevrolet şi un ATV numai bun pentru plimbările prin staţiune, cumpărat în 2008.

Decana de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Gabriela Babucea, figurează în declaraţia de avere cu un depozit bancar de aproape 60.000 lei deschis în anul 2009 la BCR şi cu un împrumut de 25.000 lei obţinut anul trecut de la CAR- Învăţământ, care este scadent în acest an. Venitul anual încasat de la UCB este de 58. 836 lei.

Racoceanu, miliardar în lei vechi

Prorectorul Facultăţii de Inginerie, Racoceanu Cristinel, a reuşit să strângă la bancă o avere frumoasă în mai puţin de zece ani, depunând anual la bancă cât nu câştigă alţii în cinci. Din 2002 a început să depună câte 48. 211, câte 38.000 sau chiar 164.160 lei pe an, până când a adunat peste 300.000 lei la Bancpost. Asta în condiţiile în care câştigă 55.907 lei pe an. Pe lângă aceste fonduri, prodecanul Cristinel Racoceanu mai deţine un teren agricol în Târgu Jiu, dobândit în anul 2008 şi o Skoda Fabia cumpărat în anul 2006. De asemenea, soţia acestuia deţine un apartament în Târgu Jiu.

Decanul de la Drept câştigă din activităţile agricole

Chiar dacă şi-a depus declaraţia de avere, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Litere a UCB, Moise Bojincă, refuză să îşi declare veniturile obţinute în cursul anului 2010 din activitatea didactică prestată în cadrul universităţii târgujiene. Acesta specifică într-o rubrică greşită că venitul anual încasat din activitatea didactică este conform fişei fiscale. Însă nu uită să precizeze că anual încasează 3.000 lei din activităţi agricole. Decanul de la Drept îşi cultivă terenul agricol, creşe animale şi păsări. Teren are suficient la Peştişani şi la Băleşti, aşa cum reiese din declaraţia de avere, două case de locuit la Peştişani şi un apartament din 1990 în Târgu Jiu. În declaraţia de avere mai figurează şi un contract de împrumut de 102.000 lei pentru care şi-a ipotecat apartamentul.

Unii nu primesc nici salariu

Dacă cei mai mulţi profesori cu funcţii de conducere şi-au postat averea la vedere pe site-ul UCB, mai sunt şi codaşi. Un exemplu în acest sens este şefa de catedră de la Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Litere Odette Curelar, care declară că are un Jeep străin primit cadou. Din declaraţie nu reiese nici un venit încasat de la universitatea la care lucrează. Într-o situaţie care stârneşte râsul este cancelarul Facultăţii de Administraţie Publică şi Relaţii Internaţionale, Livian Rădoescu, care a trasat nişte zeturi în toate rubricile, în semn că nu deţine nimic, nici măcar salariu.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: