Sârbii

Mereu am avut o slăbiciune pentru sârbi. De altfel, cred că orice oltean de la vest, fie gorjean sau mehedinţean, normal la cap ar trebui să aibă una. Un popor greu încercat, dar neîntrecut în orgoliu, încăpăţânare, mândrie şi talent. Mai ales talent. Am fost ieri la baschet cu un sârb. Mai fusesem cu români, mulţi foarte buni. Dar când a venit sârbul s-a lăsat liniştea pe teren. Slam dunk-uri, alley-oop-uri, stop shoot-uri, capace, cam tot ce vezi pe la televizor. Îţi era şi ruşine să îl încurci, deşi oricum nu prea ai fi avut cum. Tot ce puteai să faci era să admiri şi să aplauzi.

Am locuit cea mai mare parte în apropiere de graniţa cu sârbii, dar am ajuns la sârbi abia târziu, anul trecut. Am rămas şocat de cum mănâncă. Eu sunt carnivor prin definiţie, dar după două platouri sârbeşti simţi cu colesterolul ţi se târăşte furios prin vene şi că orice îmbucătură în plus te poate apropia de infarct. După trei zile petrecute la sârbi, am fost vegetarian două săptămâni, în România. Simţeam că vomit doar dacă vedeam carne. Cu toate astea, la sârbi nu vezi graşi pe străzi. Şi nu e doar din cauza genelor, deşi şi acelea sunt respectabile. E vorba despre cultura pentru sport a unui popor făcut pentru mişcare. Un sârb din trei are panou de baschet în curtea casei. Restul de doi au racheta de tenis în hol. Când trăieşti atât de sănătos în timpul în care nu mănânci, poţi să bagi oricâte calorii şi grăsimi în tine când te aşezi la masă.

În curând, probabil, sârbii vor fi în Uniunea Europeană. O merită. Sunt tare curios, însă, dacă vor să fie în NATO. Mă îndoiesc. Bombardamentele americane sunt considerate şi astăzi de sârbi cea mai mare trădare din istorie. Orice sârb vă va spune acelaşi lucru: „Dacă ne bombarda un duşman, înţelegeam. Dacă ne bombardau nişte prieteni, poate i-am fi iertat. Dar pe noi ne-au bombardat nişte fraţi”. Ruinele bombardamentelor americane sunt şi acum lăsate aşa, în centrul Belgradului. Sârbii spun că astfel şi generaţiile viitoare vor afla cum fraţii americani i-au bombardat. Americanii sunt mai bogaţi, mai puternici, poate chiar mai fericiţi. Dar sârbii nu vor fi niciodată obezi. Şi nici nu vor ezita să-şi ia revanşa la baschet pentru fiecare bombă aruncată de unchiul Sam peste oraşele lor.

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: