Sătenii din Bălăneşti au pădure, dar nu o pot administra

Locuitorii comunei Bălăneşti nu se pot folosi de hectarele de pădure pe care le deţin pentru că nu fac parte dintr-un ocol silvic sau asociaţie, prin care sp administreze pădurea. Situaţia trenează de aproape 20 de ani, iar acum proprietarii sunt decişi să facă ceva în acest sens. Aceştia ar putea să se afilieze Ocolului din Târgu-Jiu, dar nici aşa nu sunt mulţumiţi.

„Nu se poate ca doar la noi să nu fie voie să profităm de pădurile noastre. Practic noi nu le cerem nimic celor de la Ocolul Silvic, ci doar să ne dea voie să luam şi noi lemne de foc pentru iarnă. Am vorbit deja cu şeful de la Ocolul Silvic Târgu Jiu, dar ne spune că nu se poate. Am fost şi la Prefectură şi ne-au promis că ne vor ajuta”, declară Tudor Huică, consilier local la Bălăneşti.

Pentru a putea profita de pădurile lor, proprietarii trebuie să se asocieze între ei şi îşi angajează pe cont propriu un pădurar, fie se predau Ocolului Silvic Târgu Jiu, care să le administreze suprafeţele de pădure. Primarul din localitate susţine că la nivelul comunei proprietarii s-au organizat într-o asociaţie, dar la care au aderat doar 360 de proprietari de pădure din cei peste 470 câţi sunt în Bălăneşti.

Nu se înţeleg

Problemele la Bălăneşti nu se termină aici. Din cauza faptului cu după reîmproprietărire unii locuitori nu şi-au primit suprafeţele de pădure, acolo unde erau acestea situate, ci în altă parte, unii dintre ei refuză să semneze actele de proprietate şi solicită primăriei acordarea suprafeţelor exact acolo unde erau înainte de colectivizare. Această problemă atrage după sine şi altele. Din cauza faptului că unii refuză să semneze punerea în posesie, iar alţii nu vor să fie afiliaţi nici asociaţiei şi nici să fie preluaţi de vreun Ocol Silvic, nu se pot strânge minimul de 250 de hectare necesare pentru a putea fi angajat un pădurar. „Fiecare proprietar va trebui să plătească un milion de lei vechi pe an pentru a plăti pădurarul. Să vedem ce se va mai întâmpla, pentru că nu prea vor să fie administraţi de Ocolul din Târgu Jiu”, declară Radu Rotaru, primarul comuna Bălăneşti.

Preluarea pădurilor în administrare de câtre ocolul silvic Târgu-Jiu nu îi mulţumeşte pe proprietari. „O să ne preia Ocolul Silvic Târgu Jiu şi ne va da într-adevăr şi nouă să tăiem câteva lemne de iarnă, dar şi ei vor avea dreptul să taie pădurea noastră şi bineînţeles că vor profita de acest lucru. Care mai este ajutorul statului, când pentru pază vom plăti noi câte un milion pe an pentru cele 250 de hectare. Practic noi plătim tot. Plătim hainele, puşca, cartuşele şi salariul pădurarului. Statul ce face pentru noi-”, declară Dan Toropu, preşedintele asociaţiei proprietarilor de pădure Bălăneşti.

Reprezentanţii Ocolului silvic din Târgu Jiu susţin pe de altă parte că nu au cum să le permită oamenilor să-şi taie pădurile atâta timp cât nu sunt administraţi de nimeni. „Am încercat să le explicăm oamenilor că nu vor putea să îşi taie lemne chiar dacă au acte de proprietate pentru că nu le permite legea. Ei trebuie să fie afiliaţi unei organizaţii, fie la noi la ocol, fie să-şi facă singuri asociaţie. Să vedem ce se vor stabili şi în funcţie de asta vom lua o hotărâre”, declară Ion Iovu, şeful Ocolului Silvic din Târgu Jiu.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: