SCHIMBARE: Cotizaţia sindicală, plătită la casierie

Sindicatele au pierdut ieri procesul pe care îl aveau cu administraţia Complexului Energetic Oltenia, Curtea de Apel Craiova admiţând recursul companiei. Acum, s-a revenit la decizia Directoratului, din iunie, prin care cotizaţia sindicală se plăteşte la casieria unităţii.

Ieri, Curtea de Apel Craiova a admis apelul companiei energetice, iar angajaţii vor trebui să plătească la casierie cotizaţia. În data de 20 august, Tribunalul Gorj a admis ordonanţa preşedinţială şi a suspendat decizia Directoratului care prevedea schimbarea procedurii de acordare a cotizaţiei, în sensul că aceasta nu mai era reţinută şi încasată de companie şi virată sindicatelor, ci fiecare om în parte trebuie să plătească personal.

Un film cu 19 mii de protagonişti

A urmat apelul la Curtea de Apel Craiova, dar şi alte proceduri puse la punct de companie. Astfel, au decis să vireze cotizaţia doar dacă fiecare salariat va face cerere, va da datele personale, dar şi contul sindicatului la care este afiliat. Agitaţie mare în cariere, dar sindicaliştii au reuşit să strângă 70% din semnăturile oamenilor. Înainte cu două zile de expirarea termenului de depunere a cererilor, conducerea a adăugat încă o condiţie. Cererea să fie depusă personal de salariat, iar acesta să se legitimeze cu buletinul!! La toată această mascaradă au asistat cei 19 mii de salariaţi, membri de sindicat.

Mai mult, tipărirea şi răspândirea fluturaşilor a coincis ca şi dată cu aflarea soluţiei de la Craiova. Astfel, ieri, sindicaliştii ştiau că vor primi cotizaţie pentru circa 4000 de salariaţi, iar administraţia ştia, probabil, soluţia de la Craiova. Fişele au fost retrase, iar pe cele împărţite oamenilor nu era specificată reţinerea cotizaţiei.

Cu chitanţierul în carieră

Cotizaţia sindicală nu a mai fost reţinută din iunie, iar sindicatele sunt la sapă de lemn. Odată cu admiterea apelului nu se ştie situaţia plângerii penale depusă de sindicate, cea în care cer daune morale un milion de euro şi reclamă conducerea pentru abuz în serviciu. Sindicaliştii reclamă faptul că administraţia nu a pus în aplicare o decizie a instanţei, ori acum, decizia a fost schimbată. Pe de altă parte, până la această nouă soluţie, compania avea de respectat o sentinţă pe care nu a respectat-o.

Liderul sindical Marin Golea a menţionat că sindicatele se vor supune noilor reguli, însă administraţia trebuie să creeze condiţii pentru încasarea banilor. El a explicat faptul că sunt zone unde nu sunt casierii şi crede că salariaţii de acolo nu vor să meargă câţiva kilometri ca să plătească cotizaţia. „Dacă dumnealor continuă cu acest demers vom strânge cotizaţia pe bază de chitanţă“, a mai spus Golea. Un alt sindicalist, Ion Ruşeţ, crede că această problemă dintre administraţie şi sindicate nu poate fi soluţionată decât prin dialog şi negociere.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: