Un fost campion naţional la box trăieşte într-o sărăcie lucie

Un fost boxer îşi trăieşte ultima parte a vieţii într-o sărăcie lucie. La cei 60 de ani Ilie Costea încearcă să supravieţuiască de la o zi la alta într-un ghetou fără curent electric în vârful unui deal în comuna Prigoria. Singura lui avere sunt medaliile câştigate la campionatele de box la care a participat în tinereţe. Pentru fostul sportiv fiecare zi este un chin şi o luptă cu realitatea în care trăieşte.

Ilie Costea are 60 de ani şi este din Galaţi. În tinereţe a făcut box, sport care i-a adus bărbatului titlul de campion naţional în 1968 şi diferite medalii la concursurile la care a participat. O mare parte din viaţă a practicat acest sport care i-a adus multe satisfacţii însă în urmă cu 16 ani a decis să vină în Gorj, mai precis în comuna Prigoria, pentru a trăi alături de concubina lui, mai tânără cu 18 ani. La început au locuit în casa părintească a femeii însă în urmă cu cinci ani au fost aruncaţi din locuinţă de fratele concubinei. De atunci trăiesc între patru pereţi care se vor a fi o casă pentru cei doi fără geamuri şi cu o uşă improvizată. În acest ghetou, fostul boxer şi concubina acestuia trăiesc la lumânare, fără apă şi au improvizat o sobă să se încălzească.

Casa lor este o fostă toaletă

Pereţii încăperii sunt plini de igrasie şi stau să cadă pentru că din cauza fisurilor le plouă în casă. Atunci când au motorină folosesc un felinar însă de cele mai multe ori camera este luminată de o lumânare. Încăperea în care trăiesc cei doi a aparţinut unui fost şantier şi era folosită ca şi toaletă pentru angajaţi. „Este foarte greu, suntem amărâţi şi nu avem absolut nimic decât pereţii ăştia negrii de fum de la sobă şi de mucegai. Atunci când plouă afară, plouă şi la noi în casă pentru că tavanul este spart. Nu avem decât un pat, o masă şi câteva haine pe noi.  Mai muncim cu ziua pe la oameni şi pe la o brutărie de aici din comună şi ne mai dau şi nouă câte o pâine şi ceva de mâncare. Nu avem nici lumină pentru că după câte vedeţi casa asta a noastră este izolată în vârful unui deal şi nu sunt stâlpi de curent. Nu putem creşte nimic pentru că vin lupii sau vulpile şi ni le mănâncă. Şi nouă ne este frică noaptea că uşa e improvizată iar la geamuri am pus nişte cartoane şi lemne. Este foarte greu. Trăim împreună de 16 ani dar acum cinci ani ne-a scos fratele meu afară din casă doar cu hainele de pe noi”, a povestit Lidia Drăgan, concubina fostului boxer.

Chirie 12 lei

Pentru acest ghetou, Ilie Costea plăteşte lunar primăriei Prigoria o chirie de 12 lei. „Când am rămas fără casă ne-am dus la primar şi ne-a dat încăperea asta pentru care am semnat un contrat şi trebuie să-i dau lunar 12 lei pentru că stau aici. E ca un contract de închiriere. Dar nu am nimic aici nici apă, nici lumină şi nu vrea să le tragă pentru că zice că nu are bani că cică ar costa 30 de milioane. Stau lângă pădure şi vedeţi condiţiile. Eu dau aici 12 lei iar chiria în blocul de la Prigoria este de 10 lei şi au şi lumină şi apă dar cică eu am aici şi 200 de metri pătraţi de teren. Să vă spun sincer aici a fost şantierul unei firme dar ăia au plecat de mult iar casa asta în care eu stau era toaletă pentru angajaţi”.

Singura sursă a celor doi este ajutorul social în valoare de 220 de lei pe lună. Ilie Costea nu primeşte pensie pentru că o bună parte din timp a făcut sport la Box Club Galaţi şi nu are anii de serviciu necesari pentru a putea ieşi la pensie. În condiţiile astea a ajuns un sportiv de performanţă care şi-a dedicat viaţa boxului şi care acum trăieşte de la o zi la alta într-un ghetou.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: