Școlile cer 15 ani vechime pentru angajarea contabililor

Pentru a ocupa un post de contabil șef într-o școală din Targu Jiu trebuie sa ai în spate o vechime de 15 ani. Directorii școlilor din Gorj pun condiții după bunul plac atunci când vine vorba de angajarea contabililor, iar reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Gorj nu adoptă nicio măsură deoarece, spun aceștia, totul a rămas la latitudinea angajatorului. La nivelul județului Gorj există 40 de școli care trebuie să organizeze concursuri pentru ocuparea acestor funcții. Această situaţie ne-a fost sesizată pe adresa redacţiei [email protected].

În funcție de preferințele directorilor de școli, condițiile de vechime, deși sunt pentru același post, variază de la 0 ani, așa cum se întâmplă la Școala Generală Nr. 2 din Târgu Jiu, până la 15 ani, situație întâlnită la Școala Generală „Sfântul Nicolae”.  La   ultima unitate concursul se va derula în luna noiembrie a acestui an, iar până acum nu s-a înscris nimeni la concurs. Persoanele care s-au confruntat cu aceste cerințe exagerate spun că legea este încălcată. „Condițiile de vechime variază în funcție de preferințele domnilor directori și inspectori sau, mai bine zis, în funcție de condițiile pe care le îndeplinește persoana care trebuie să ocupe postul. Cei de la Inspectorat afirmă că a rămas la alegerea directorilor școlilor modul cum se organizează concursul, iar ei intervin doar dacă sunt solicitați, în timp ce directorii școlilor susțin că domnii de la Inspectorat decid, în timp ce ei doar se conformează”, spune o persoană care nu dorește să își dezvăluie numele. Deși la Școala Generală „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu înscrierile pentru acest post s-au terminat, directorul Gabriel Popescu refuză să declare ce condiții de vechime au fost impuse. „S-au înscris patru peroane pentru concursul ce se va desfășura pe 25 octombrie. Candidații trebuie să aibă vechime în câmpul muncii”, susține directorul.

Școlile, libere să facă ce vor

Deși condițiile de vechime în muncă sunt exagerate, conducerea ISJ Gorj afirmă

că nu poate să intervină în organizarea acestor concursuri deoarece totul a rămas la nivelul angajatorului, respectiv școala. Mai mult decât atât, reprezentanții ISJ Gorj spun că Hotărârea de Guvern prin care se impunea ca o persoană să aibă opt ani vechime în muncă pentru a se angaja pe postul de contabil șef într-o școală a fost abrogată, motiv pentru care fiecare unitate este liberă acum să își impună propiriile condiții. „Nu există condiții de vechime și fiecare școală își impune propriile condiții”, spune Justin Paralescu, inspectorul școlar general al ISJ Gorj. Cum nu se mai specifică pe niciunde ce vechime trebuie să îndeplinească un candidat ce dorește să ocupe o astfel de funcție, s-a ajuns la cerințe imposibil de îndeplinit.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: