Scuzele lui Ciurel se lasă aşteptate

CEC Bank a cerut scuze din partea managerului CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, pe care l-a acuzat de minciună şi manipulare. În caz contrar, banca ameninţă că va declara creditul exigibil anticipat, CEC împrumutând Complexul Energetic Oltenia cu suma de 210 milioane de lei. Situaţia financiară a companiei este oricum extrem de dificilă, iar rambursarea anticipată a acestor bani echivalează cu falimentul. Scuzele lui Ciurel se lasă însă aşteptate, deşi cei de la CEC Bank au demonstrat într-o scrisoare adresată Consiliului de Supraveghere că managerul CEO a dezinformat opinia publică într-o declaraţie făcută la Antena 3.

Potrivit contractului de împrumut, CEC Bank are pârghia legală de a sancţiona Complexul Oltenia pentru declaraţiile făcute de Ciurel. În realitate însă, vorbim de o bancă de stat şi de o companie de stat. O astfel de decizie ar trebui să aibă susţinerea politică a guvernului, pentru a fi pusă în practică.

Pe de altă parte, nimic nu este întâmplător. Nici scrisoarea de ameninţare a preşedintelui CEC Bank, nici scrisoarea liderului Cartel Alfa către Ministrul Energiei pentru a lua măsurile necesare. Cel mai probabil premierul Ponta vrea să scape de Ciurel înainte de vizita celor de la FMI şi, cum acesta nu se lasă dus şi transmite public oarece ameninţări celor care îl vor schimbat, trebuie creat un context care să justifice schimbarea. Gheţea de la CEC Bank va activa clauza de rambursare anticipată, Consiliul de Supraveghere cel nou îl va demite pe Ciurel pentru ca Gheţea să se răzgândească, Ponta va spune public că nu i se pare corect ce se întâmplă, dar el nu se poate amesteca. Lui Ciurel i se va promite un alt post pe măsura competenţei sale politice. Asta pentru că e important ca managerul să nu cumva să colaboreze cu DNA în celebrul dosar Şova, poate chiar în altele.

Interesant este că Ciurel nu-şi calcă pe orgoliu şi nu prezintă scuze public, aşa cum i-a cerut Gheţea. Oare speră că va rămâne director şi dacă Gheţea pune ameninţarea în practică? Sau chiar şi Ciurel a priceput că nu poate rămâne director şi după următoarea vizită a FMI, pentru că specialiştii de acolo se uită doar pe cifre, nu pe carnetul de partid al managerului. Poate că lui Ciurel îi convine să plece din funcţie pentru „a salva” compania de un „abuz” al celor de la CEC, decât să fie demis pentru slabele rezultate economice.

Vizualizări: 73

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: