Severus Militaru, împotriva distrugerii economiei judeţului Gorj

Cunoaştem cu toţii cazuri notorii de directori, primari, politicieni care, ştiind că se apropie sfârşitul mandatului, nu au  părăsit funcţia până nu au luat cu ei ceva amintiri – unii contracte grase în dauna avutului statului, alţii computerele din birouri, iar alţii chiar scaunele la propriu. Povestea se repetă acum, când la finalul mandatului de premier, Călin Popescu Tăriceanu refuză să plece fără să asigure substanţial veniturile descendenţilor personali şi ale reprezentanţilor PNL şi PSD. Aşa s-ar traduce miza înfiinţării Companiei Energetice Naţionale „Electrica“, prin punerea laolaltă a patru din cele mai valoroase societăţi ale statului, Hidroelectrica (3,5 miliarde euro), Electrica (2,7 miliarde euro) şi Complexele Energetice Turceni (895 milioane euro) şi Rovinari (660 milioane euro).

Liderul sindical de la Cariera Roşiuţa a EMC Motru, mandatat pentru a candida la Camera Deputaţilor în Colegiul IV, Constantin Severus Militaru, a explicat adevăratele scopuri ale apariţiei noii companii energetice. Înfiinţarea Companiei Energetice Integrate reprezintă cel mai mare jaf dat de actualul guvern aflat pe picior de plecare. Compania Energetică înseamnă de fapt distrugerea economiei judeţului Gorj.

Reporter: Ce înseamnă, de fapt, această companie-

Severus Militaru: Este o ultimă mutare a PNL, susţinută reprezentanţii PSD, în ideea că vor guverna împreună, dirijând industria energetică după bunul plac. Compania urmează a avea management privat în proporţie de 60%, deci statul nu va mai putea controla nici preţul energiei, nici stabilitatea locurilor de muncă din sistemul minier şi energetic.

În condiţiile actuale ale pieţei de capital, caracterizată de lichiditate redusă si de cotaţii joase, listarea la bursă îi va face acţionari semnificativi pe cei care, în aceste vremuri de criză, dispun de resurse financiare suficiente în bani lichizi. Un asemenea proiect pune în pericol transparenţa şi competitivitatea sistemului energetic naţional, iar costurile sale şi costurile impuse de viitorii patroni vor fi scoase din buzunarele tuturor  românilor. Este de aşteptat în această conjunctură ca preţul la energia electrică pentru populaţie să crească  cu 20% în anul 2009. Piaţa de energie s-ar întoarce de unde a plecat, eliminând progresele făcute până acum prin spargerea monopolului deţinut de fosta RENEL. Grav este nu doar faptul că preţul energiei din casele românilor nu va mai putea fi controlat de către stat, ci că se pun în pericol chiar siguranţa sistemului energetic naţional şi locurile de muncă ale tuturor celor ce lucrează în unităţile energetice şi miniere care urmează a se privatiza. Pe lângă acestea, excluderea din schema acestei companii a celui mai mare producător de cărbune energetic din România, SNL Oltenia, o va obliga să-şi vândă cărbunele doar Regiei Autonome de Activităţi Nucleare de la Dr. Tr. Severin şi termocentralelor de la Işaniţa şi Govora, ceea ce va duce evident la multe concedieri.

         

Reporter: Reprezentanţii PD-L sunt singurii care se opun acestei companii energetice-

Seversus Militaru: Nu, fireşte, nu suntem singurii. Proiectul de act normativ a fost criticat de către reprezentanţii Băncii Mondiale, de mulţi analişti de pe piaţa de energie şi de reprezentanţi sindicali, care au solicitat Comisiei Europene să intervină pentru stoparea înfiinţării companiei. Sindicaliştii de la Hidroelectrica au atacat în instanţă ordonanţa de urgenţă prin care s-a decis crearea companiei energetice - concentrând peste 50% din producţia energetică a ţării, aceasta este un abuz de poziţie dominantă pe piaţă.

Societatea Academică Română a prezentat recent un raport care relevă că obiectivul premierului reprezintă o răsturnare a reformelor realizate în ultimii zece ani pe piaţa energetică şi un pericol pentru siguranţa energetică a ţării, iar lipsa de transparenţă  va duce la corupţie şi scandaluri. De asemenea, comisarii europeni pentru energie s-au arătat îngroziţi de apariţia acestui monstru energetic, deşi autorii proiectului au declarat că formarea companiei s-a realizat cu consultarea şi avizul Uniunii Europene.

Iniţiativa înfiinţării Companiei Energetice a primit, de altfel, avizul negativ al Consiliului Suprem de Apărare al Ţării. Preşedintele Traian Băsescu a avertizat deja în privinţa încercării de monopolizare a puterii energetice naţionale şi, deşi şeful statului a cerut Guvernului să reanalizeze oportunitatea creării acestei concentrări de societăţi producătoare de energie, Ordonanţa a apărut în Monitorul Oficial după ce a fost adoptată în şedinţa Guvernului din 8 octombrie. Imaginaţi-vă numai câte interese sunt în spatele acestei companii energetice dacă premierul a putut trece peste legile ţării pentru a promulga înfiinţarea sa.

Reporter: Deci, care sunt adevăratele motive care stau la baza înfiinţării noii companii energetice-

Severus Militaru: Realitatea ne duce cu gândul la o încercare de câştigare a controlului asupra tranzacţiilor profitabile cu energie, vizaţi fiind exact cei trei producători, Complexul Rovinari, Complexul Turceni şi Hidroelectrica, prin vânzarea acestora ca active unei anumite clientele. Ceea ce nu a spus premierul este cine va profita de pe urma creării companiei. Apariţia acestui colos energetic, care cuprinde producţiile cele mai ieftine de energie, înseamnă şi falimentul celorlalte companii producătoare de energie. Ori, aceasta este o lovitură dată conştient sistemului energetic naţional fiindcă, cine va deţine controlul aceste companii va deţine monopolul pieţei româneşti de energie, deci va controla economia statului. Ce industrie ar  putea funcţiona  fără energie, deci care sistem nu ar fi la mâna deţinătorului companiei energetice-

Pe lângă acestea, să nu uităm de criza de resurse energetice la nivel mondial. Strategia  energetică nu are nici o propunere concretă pentru continuarea activităţii în cele două mari bazine miniere ale ţării, în condiţiile apariţiei acestei noi companii. Cărbunele nostru poate asigura consumul intern pentru cel puţin 100 ani. Ori, dacă SNL Oltenia, o societate aruncată tot conştient în blocajul financiar în care se află de mai mult timp, ar ajunge în pragul falimentului, tot un grup de interese privat ar sări „să o salveze”. Fie că i-am spune Tăriceanu, Voiculescu, Patriciu, Dan Ioan Popescu sau alţi investitori, cine va prelua SNLO, va prelua controlul asupra producţiei de cărbune“. 

Reporter: Ce măsuri intenţionează să ia PD-L împotriva acestei situaţii-

Severus Militaru: E un atentat la siguranţa energetică naţională înfiinţarea acestei companii. Imediat ce vom ajunge la guvernare, o vom desfiinţa. Este, însă, regretabil faptul că parlamentarii PSD, PC şi PNL nu au votat săptămâna trecută moţiunea de cenzură iniţiată de PD-L, dar poate e mai bine că PSD şi-a arătat din nou adevărata faţă, înainte de alegeri. Să ne amintim ce a însemnat guvernarea PSD: pierderi de 4 miliarde dolari prin devalizarea sistemului bancar, falimentul Bancorex, al Băncii Agricole, corupţie şi inflaţie, reforme blocate cu scopul de a controla şi aloca resursele tării pe criterii politice… 

Să ne amintim că, la anunţul premierului de înfiinţare a acestui colos, PSD a anunţat public depunerea unei moţiuni, ori imediat după apariţia Ordonanţei de Guvern, în PSD s-a aşternut tăcerea… Ce a cumpărat această tăcere- Deja s-au împărţit funcţiile în Consiliile de Administraţie ale noii companii, iar reprezentanţii PSD au căpătat o bucată consistentă din ele, ca să nu mai vorbim de banii primiţi de social democraţi drept cadou electoral tot prin ordonanţă de urgenţă de la Tăriceanu.

Însă, românul are o vorbă: socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea de la târg. Adevărata moţiune de cenzură împotriva guvernului se va ţine în 30 noiembrie, când oamenii vor sancţiona abuzul de putere al PNL-ului şi PSD-ului. Şi nu doar pentru această controversată companie energetică, ci şi pentru ultimele escrocherii ale finalului de mandat – selectarea fără licitaţie a administratorului Fondului Proprietatea, privatizarea Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, al cărei patrimoniu este estimat la 100 milioane de euro, sau privatizarea institutelor de cercetare din capitală şi a terenurilor lor, aflate în zone râvnite de orice investitor. Şi am putea continua...

Vizualizări: 75

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: