Sfaturile unui avocat pentru a evita amenzile rutiere

Unul dintre avocații gorjeni specializați în apărarea șoferilor care sunt sancționați de agenții rutieri pentru presupuse nereguli constate în trafic a reușit să stârnească o serie de comentarii după ce a postat pe contul său de Facebook mai multe sfaturi și explicații pentru cei interesați să afle ce semnificație au cifrele și literele dintr-o „poză” făcută de aparatul radar cuiva surprins circulând cu viteză.

Lucrețiu Gheju s-a adresat inclusiv Biroului Român de Metrologie Legală pentru a afla oficial semnificația literelor și, astfel, a ajuns la concluzia că, în unele cazuri, nici măcar polițiștii nu citesc în mod corect viteza cu care este surprins un „vitezoman”.

Conform acestuia, pe o fotografie făcută în baza imaginilor surprinse de aparatul radar, cinemometru, cum i se spune în mod oficial, în partea stângă apare constant litera „T”, iar în dreapta acesteia un „F” sau un „L”, fiecare fiind prescurtarea de la cuvântul în limba engleză pe care îl reprezintă. Lângă fiecare dintre acestea apare o anumită viteză, care, în funcție de cunoștințele șoferului și pregătirea agentului rutier îi poate aduce sau nu o amendă celui dintâi. Astfel, „T”, provine de la „target”, și reprezintă autoturismul„țintă” pe care agentul îl are în vizor, aceasta fiind și viteza care trebuie să îl intereseze pe un șofer atunci când este tras pe dreapta și i se spune că a depășit limita de viteză.

Pentru cine nu cunoaște, și sunt multe cazuri, după cum spune Gheju, „F”-ul  reprezintă autoturismul „fastest”, adică cel mai rapid din grupul de autovehicule aflate în mers prin fața cinemometrului, nefiind obligatoriu ca radarul să urmărească mașina respectivă decât dacă agentul dorește acest lucru. Altfel spus, „F” este o altă mașină decât „T”, iar asta duce la încurcături și la primirea unor amenzi pentru necunoscători. Avocatul spune că atunci când „F” este mașina țintă și este și cea mai rapidă din grupul vizat valoarea acestuia nu mai este afișată, întrucât apare la „T”. Ultima literă explicată oficial prin adresă de Biroul Român de Metrologie Legală, „L”-ul simbolizează tasta „Lock”, cea cu care un polițist poate bloca pe ecran timp de maxim un sfert de oră sau până la următoarea utilizare a acesteia, în același interval de timp, viteza unui autoturism oarecare.

„Pe ecranul cinemometrului apare tot timpul viteza în dreptul literei T, în partea stângă, și o a doua viteză, în dreapta, lângă una din literele F sau L. Șoferii trebuie să știe că doar cu T-ul au ei treabă. Orice altă viteză indicată de agentul constatator nu este cea a autoturismului cu care se deplasează un conducător auto tras pe dreapta. Eu am caz concret în care T era 108 km/h, iar F avea valoarea de 192 de kilometri la oră, iar amenda era dată în baza acestei valori, nu a celei înregistrate de T. Interesant este că la aplicarea unei amenzi pentru o astfel de situație superiorii unui agent ar trebui să verifice dacă și autoturismul care circula cu viteza mai mare, înregistrată la F, a primit sau nu amendă. Trebuie multă atenție și trebuie cerute clarificări în momentul în care sunteți trași pe dreapta și vi se spune că ați depășit limita de viteză. Cereți să vedeți valoarea T-ului și comparați cu F sau L, mai ales dacă știți ce simbolizează aceste litere”, spune avocatul Gheju.

Vizualizări: 4,817

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: