Liderul romilor, evacuat din palat: „Mă întorc la Șatră!”

Vremuri tot mai grele par să vină pentru fostul candidat la Președinția României, Constantin Ninel Potârcă, acesta fiind evacuat ieri, împreună cu familia sa, dintr-unul din cele două palate pe care le deține în cartierul Meteor din municipiul Târgu Jiu, acțiunea de evacuare fiind realizată în prezența unui executor public venit de la Craiova, după ce, în toamnă, o astfel de operațiune fusese amânată până la un termen ulterior. Culmea este că și celălalt palat al familiei este pus sub sechestru de către DNA, iar procesul penal în care a fost luată decizia respectivă este aproape de final, „Obama” spunând că e gata să se întoarcă la șatra în care a copilărit.

Mai multe echipaje ale Poliției și Jandarmeriei Gorj au venit la domiciliul familiei lui Constantin Ninel Potârcă, oamenii legii asigurându-se că în curtea dintre cele două palate existente pe proprietatea respectivă nu se produce vreun incident, dar și că persoane strânse în stradă nu vor comite eventuale infracțiuni, după ce mai multe femei de etnie romă au început să vocifereze și să blesteme. Jurnaliștilor nu le-a fost permis accesul în curtea familiei Potârcă, iar fostul candidat la Președinția României, aflat în arest preventiv la domiciliu, nu a oferit nici un punct de vedere cu privire la cele întâmplate.

Executorul judecătoresc Adriana Budara, de la Craiova, a menționat, într-un comunicat de presă, că acțiunea de executare silită a vizat punerea în executare a unui titlu de evacuare a debitoarei Gabriela Radu în favoarea SC Romfertil SRL Brăila, Gabriela Radu fiind soția lui Constantin Ninel Potârcă, în trecut aceasta realizând un împrumut de la patronul firmei menționate, pe care, între timp, nu l-a mai restituit.

Împrumut din 2007

Omul de afaceri George Becu, din Brăila, a participat pe 1 octombrie anul trecut la o primă încercare de evacuare a familiei Potârcă din palatul pus gaj în schimbul împrumutului oferit de el, acesta acceptând atunci un termen în care bunurile aflate în imobil să fie evacuate, iar el să preia clădirea liberă de sarcini. Constantin Ninel Potârcă declara la acel moment că omul de afaceri venise să recupereze un împrumut de 400.000 de lei luând o clădire pe care el o evaluase la 1,5 milioane euro, spunând că nu este de acord cu tranzacția.

„Au fost bani dați de el în avans pentru a-i livra îngrășăminte, iar pentru a-i garanta că ne ținem de cuvânt și îi dăm marfa am pus clădirea gaj. A venit însă criza și firma a intrat în faliment, iar el s-a înscris apoi și la masa credală ca să își recupereze banii, dar ne-a executat și pe calea aceasta, luând clădirea. Are o sentință judecătorească și o respectăm”, a spus Potârcă într-o declarație acordată pentru Pandurul.

Fostul prezidențiabil preciza, de asemenea, în toamnă, că va contesta în instanță acțiunea de executare silită, lucru pe care însă nu l-a făcut, după cum a precizat, joi, executorul judecătoresc Adriana Budara, el susținând că are totuși pe rolul Curții de Apel Craiova o contestație. „Am avut contestație depusă la Tribunal, dar ne-au anulat-o pe motiv că nu am plătit taxa de timbru, deși plătisem 100 de milioane de lei vechi. Nu-i nimic, avem la Craiova hârtiile depuse și ei de aia s-au și grăbit să vină cu executorul pentru că știu că vor pierde în cele din urmă”, a mai menționat Potârcă.

Drumul spre vechea șatră

Constantin Ninel Potârcă și membrii familiei sale vor locui de acum încolo într-o altă clădire aflată în aceeași curte și care are circa 1000 mp, care este pusă însă sub sechestru de procurorii Direcției Naționale Anticorupție într-un dosar de evaziune fiscală în care acesta este judecat. Primăvara aceasta s-ar putea da un verdict final care să lase familia și fără clădirea respectivă, iar Potârcă spune că nu se teme de așa ceva. „Am crescut la șatră, mă întorc la șatră, în cort dacă e nevoie. Așa am copilărit, am căruțele în curte, mă urc în ele și plec în lume să fac Cem Romengo unde voi găsi posibilitatea, că aici nu se poate. Să-l văd eu pe Becu pe unde o să intre în curte ca să ajungă la palat că eu îi pun taxă 1000 de euro la fiecare intrare, dacă vrea să își viziteze casa. Îl taxez scump pentru că a fost neserios. În plus, îi spun că pentru acea clădire sunt taxe și impozite locale neplătite de vreun miliard de lei vechi. Aștept să vină Primăria să îl execute silit sau să îl văd că plătește datoriile”, a spus Potârcă.

Veste bună de… 1 aprilie

Fostul candidat la Președinția României a obținut, ieri, aprobare de la Tribunalul Gorj ca în zilele de 31 martie și 1 Aprilie să se deplaseze la o clinică din Timișoara pentru a-și face un consult medical, în rest el rămânând în continuare în arest la domiciliu într-un dosar în care, din 19 decembrie 2013, pentru circa două luni, a fost arestat preventiv, fiind acuzat de dare de mită. El a fost reținut după ce a fost prins în flagrant dându-i 5000 de lei unui lichidator judiciar din Târgu Jiu, a doua zi după ce o instanță a emis mandat de arestare preventivă pe numele său decedând unul dintre frații săi, Gheorghe Potârcă, proprietar de drept al palatului care a fost executat silit în contul datoriei avute către omul de afaceri din Brăila.

Constantin Ninel Potârcă este judecat în prezent în patru dosare penale, aflate în diferite faze de judecată, atât la Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și la Tribunalul Gorj, unul dintre ele fiind cel în care este în arest la domiciliu și este acuzat de dare de mită. Celelalte trei dosare sunt pentru evaziune fiscală, în fiecare dintre ele prejudiciul fiind de peste un milion de euro, într-unul singur instanțele imputându-i prin hotărâri nedefinitive plata unor taxe și impozite în valoare de 186 de milioane de lei.

Vizualizări: 262

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: