Simona și lumea

Sportul românesc trăiește vremuri grele, faultat de incompetența și de lipsa de viziune a conducătorilor, dar și de tot mai numeroasele tentații care-i alungă pe copii de pe terenuri. La nivelul sporturilor care necesită investiții mai semnificative, plus o cultură sportivă superioară, eram la pământ de mai multă vreme. Oamenii cu bani de la noi preferă mai mereu să-și împingă copiii către cariere academice, dacă se poate în străinătate, considerând sportul un risc prea mare de a ajunge un atlet ignorant și mediocru.

De aceea, micuța noastră campioană Simona Halep o avea ea 1,68, dar pentru sportul nostru e uriașă. Cine mai joacă tenis în România, când cu greu poți găsi terenuri care se pot închiria cu mai puțin de 50 de lei pe oră? De unde a răsărit această minune? Cui trebuie să-i mulțumim că, după atâta amar de vreme, avem un om în sport, unul singur, care, cât de curând, va fi numărul 1? Să răzbești în tenisul feminin cu datele fizice pe care le are Halep este uimitor chiar și presupunând că Simona ar fi americancă sau spanioloaică. Australianca pe care a învins-o fără să transpire în finala de ieri de la Moscova are datele fizice ale unui bărbat puternic și servește ca unul. Serena Williams (cea despre care specialiștii spun că este singura care o poate bate pe Simona, la forma actuală) are forța a doi bărbați puternici. În tenisul feminin modern, doar talentul fabulos poate compensa lipsa fizicului și talentul fabulos din ultimii 20 de ani a avut doar două reprezentante de seamă: Martina Hingis și Justine Henin.

Asta ne face ca, atunci când o privim pe Simona Halep urcând îndârjit spre top 10 și apoi spre numărul 1, să resimțim mândria de a-i fi compatrioți la un nivel mult superior. Simona nu îi poate păcăli pe străini să creadă că avem o școală de tenis serioasă, bazată pe o cultură sportivă bună. Dar, tocmai din această cauză, poate reuși ceva mult mai important: să le reamintească străinilor că și la noi, în ciuda tuturor vicisitudinilor, se nasc genii care, la retragere, nici nu mai sunt considerate ca fiind din România. Simona Halep poate face pasul spre fata adorată a tenisului din toată lumea. Deocamdată, e doar a noastră. Să-i fim alături până inclusiv americanii o vor iubi ca pe una de-a lor.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: