Sindicaliştii din CE Oltenia, ţepuiţi de Ciurel şi Răuţ

Sindicaliştii din minerit şi energie şi-au luat încă o ţeapă de la directorul general Laurenţiu Ciurel. Liderii de sindicat s-au dat peste cap pentru a duce la timp cererile semnate de salariaţi pentru a putea beneficia de cotizaţie. Când se pregăteau să-şi verifice conturile, o adresă semnată de Laurenţiu Ciurel şi Ion Răuţ le-a spulberat visele, iar cotizaţiile tot nu le vor primi. În final, nici compania, dar nici sindicaliştii nu au respectat decizia Tribunalului Gorj. CEO pentru că nu a încasat şi virat cotizaţiile, iar liderii pentru că au acceptat procedurile puse la punct de administraţie.

Toţi liderii de sindicat din CE Oltenia, mai puţin Constantin Mitrescu, au alergat în aceste zile după semnăturile salariaţilor pentru a putea depune cererile la Registratură în vederea virării cotizaţiei. Cererile ar fi trebuit depuse până pe 5 octombrie. În cele mai multe din unităţi, liderii de sindicat au dus cererile semnate de membrii de sindicat. Nici un lider nu a reuşit să ia acordul tuturor salariaţilor. „Întâmplător”, pe 4 octombrie, sindicatele au primit o nouă adresă de la CE Oltenia, cu o nouă procedură pentru plata cotizaţiilor.

Ciurel şi Răuţ, speriaţi

Laurenţiu Ciurel şi Ion Răuţ merită premiul cel mare pentru imaginaţie, judecând după ultima adresă, deoarece au schimbat regulile în timpul jocului. Cel mai probabil cei doi nu se aşteptau să strângă sindicatele atâtea cereri de la oameni şi au decis să pună la punct o altă procedură pentru a împiedica virarea banilor. Potrivit adresei din 4 octombrie, salariaţii trebuie să se ducă personal să-şi înregistreze cererile, nu prin intermediul liderilor. Mai mult, odată cu cererea pentru plata cotizaţiei trebuie să prezinte şi buletinul. „În vederea încasării şi virării cotizaţiei de sindicat în conformitate cu prevederile Codului Muncii şi Contractului Colectiv de Muncă al societăţii, este necesar ca cererea salariatului privind reţinerea din salariu a cotizaţiei să fie depusă de către salariat personal la registratura societăţii/subunităţii. Pentru a evita orice eroare cu privire la identificarea salariatului, organizaţia sindicală la care este afiliat şi cuantumul cotizaţiei de sindicat ce urmează a fi reţinută, cererea salariatului va fi înregistrată în baza actului de identitate“, se arată în adresa CE Oltenia. Interesant este că în adresă sunt invocate prevederi ale Codului Muncii şi CCM-ului, dar în realitate nu există nici un rând în cele două documente unde să scrie că salariatul trebuie să prezinte buletinul pentru a plăti cotizaţia.

Sindicaliştii o merită

Sindicaliştii au fost păcăliţi de Laurenţiu Ciurel, deoarece nu au aşteptat decizia Curţii de Apel Craiova în cazul cotizaţiei. Mai mult, Tribunalul Gorj le-a dat sindicatelor dreptate obligând compania să încaseze şi să vireze cotizaţia. Pe 10 octombrie se dă pronunţarea în recursul formulat de companie la Curtea de Apel Craiova. Nici CE Oltenia nu a respectat decizia instanţei, dar nici sindicatele, deoarece au fost de acord cu o altă procedură pentru a putea încasa cotizaţiile.

În acest moment, liderii care au depus cererile nu au respectat ultima procedură, în sensul că sunt puţine unităţile unde oamenii au dus personal cererile. Un exemplu este Cariera Peşteana. Acolo, salariaţii au dus cererile, dar nu au prezentat buletinul. Din acest motiv, ei vor afla dacă cererile sunt sau nu valabile abia atunci când salariaţii vor primi fluturaşii. Dacă pe fluturaşi apare reţinerea pentru cotizaţie, atunci compania a mers pe vechea procedură. „La Peşteana salariaţii au mers şi au depus cererile. Le-au depus cu mai multe zile înainte de venirea acelei adrese. Eu ştiu că cererile oamenilor au fost înregistrate, dar vom şti abia atunci când vor apărea fluturaşii. Ar fi un abuz dacă nu s-ar lua în seamă, dar nu ar fi primul“, a menţionat liderul sindical Dumitru Pârvulescu.

Sindicaliştii din Jilţ, dar şi cei din alte zone,  aşteaptă şi ei ziua salariului când vor şti dacă administraţia a reţinut sau nu cotizaţia sindicală. 

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: