Sindicaliştii din FNME şi Univers, concurs de discuţii cu ministrul Energiei

Liderii de sindicat de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) sunt prezenţi astăzi la Bucureşti, la o discuţie cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu. Mâine, ceilalţi lideri, de la Federaţia Univers, merg la discuţii cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Cei de la FNME spun că ei merg la Bucureşti pentru a discuta despre respectarea drepturilor oamenilor, iar cei de la Univers merg pentru drepturile companiei pe piaţa de energie. Sindicalistul Adrian Marciuc transmite mândru: „Se poate şi fără Ion Ruşeţ“. Cert este că, până una alta, ambele federaţii au renunţat la ideea de a protesta.

Liderii FNME Constantin Mitrescu, Marin Golea, Dan Pîrvulescu, Gheorghe Etăgan şi Ioan Feurdean vor avea astăzi, la ora 14.00, o întâlnire cu conducerea Departamentului pentru Energie. Întâlnirea a fost stabilită după protestele de săptămâna trecută ale membrilor FNME. Liderii au suspendat pichetarea sediului Diviziei Miniere până după această discuţie de la minister. Ei au anunţat că dacă concluziile întâlnirii nu vor fi pe placul lor vor relua mişcările de protest. De la începutul anului liderii FNME au susţinut negocierea unui Act adiţional la contractul colectiv de muncă, dar acum este prea târziu pentru a fi semnat. Ei speră că vor obţine repartizarea economiei la fondul de salarii, ceea ce ar însemna minim 1000 de lei de persoană. Liderii FNME solicită, printre altele, oprirea presiunilor asupra salariaţilor.

Ruşeţ, izolat

La proteste au renunţat, se pare, şi sindicaliştii de la Federaţia Univers. Un grup de lideri a stat de vorbă cu ministrul energiei Răzvan Nicolescu despre problemele de intrare în piaţă a CE Oltenia. Ca urmare a întâlnirii cu Nicolescu, liderii Univers vor avea o discuţie cu reprezentanţii ANRE în data de 4 decembrie. Sindicalistul Adrian Marciuc spune că nici Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO) şi nici Ion Ruşeţ, preşedinte executiv la acest sindicat, nu au meritul întrevederii cu ministrul energiei. „Noi am deschis uşa la ministru, domnul Căldăruşe nu a fost la discuţia de la federaţie. După discuţia cu ministrul pichetarea la sediul Departamentului de energie nu mai are loc. O să iasă un comunicat cu ce am discutat noi la domnul ministru. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă şi pe scena politică. (...) Joi avem întâlnire la sediul ANRE, după discuţiile cu băieţii de la ANRE vom lua decizia dacă se mai pichetează sau nu se mai pichetează. (...) Domnul Ruşeţ nu a fost la discuţia de la Bucureşti. Nici el, nici domnul Căldăruşe. Se pot deschide uşile şi fără Ruşeţ. Uite că noi le deschiserăm, mulţumită federaţiei“, a declarat Marciuc.

REACŢII

„Nu ştiu pentru ce protestează, nu ştiu de vreo încălcare a contractului colectiv de muncă“, comenta în urmă cu o săptămână liderul sindical Aurel Nanu Mic despre acţiunile FNME din Piaţa Prefecturii. Sindicalistul Mitrescu a comentat iniţiativa colegilor de la Univers de a merge la ANRE: „Dacă vrea Ciurel vor face grevă, dacă nu, nu. Ei fac ce spune Ciurel. Nu pot să nu recunosc problemele cauzate de politicile ANRE, dar marea problemă a acestei companii este managementul defectuos al conducerii. Ei caută să dea vina pe alţii pentru greşelile lor“.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: