Sindicatele ameninţă Inspectoratul Şcolar cu judecata

Reprezentanţii federaţiilor sindicale de la nivelul judeţului Gorj vor să acţioneze Inspectoratul Şcolar în judecată pentru că nu a acordat preaviz persoanelor care vor rămâne fără un loc de muncă. Printr-un ordin de ministru au fost desfiinţate posturi de secretare, de femei de serviciu, spălătorese, administratori sau informaticieni. Aproape 20 de persoane din cadrul IŞJ Gorj, Casa Corpului Didactic (CCD) şi din cadrul palatelor şi cluburilor elevilor se află pe lista restructurărilor. De asemenea, începând cu 1 septembrie s-au redus 250 de posturi didactice. Măsura a afectat în acest caz suplinitorii, care au contract de muncă pe un an de zile.

În această situaţie, reprezentanţii sindicatelor din învăţământ spun că vor acţiona în instanţă angajatorul pentru nerespectarea prevederilor legislative privind desfiinţarea acestor posturi. Aceştia spun că începând cu data de 1 septembrie oamenii trebuiau să primească preavize. „Angajatorul nu a respectat prevederile contractului de muncă prin care se prevede o perioadă de preaviz de 20 de zile. Nu li s-a acordat nici preavizul de 15 zile prevăzut de Codului Muncii”, spune Vasile Mija, liderul Uniunii Sindicatului Liber din Învăţământ, filiala Gorj. În plus, aceştia consideră umilitor faptul că atribuţiile femeilor de serviciu, a secretarelor, a magazionerilor vor fi preluate de personalul didactic, fără a fi plătiţi. De asemenea, aceştia consideră că prin aceste reduceri de personal activitatea în aceste instituţii va avea de suferit, iar numărul şomerilor va creşte. „Avem situaţii de ieşiri la pensie încât se blochează postul de femeie de serviciu. Chiar la CCD s-a restructurat postul de femeie de serviciu. Am rămas ca pe vremea cealaltă să spălăm noi geamurile şi să dăm cu mătura. Mi se pare neadecvat”, mai menţionează Vasile Mija, reprezentantul Uniunii Sindicatului Liber din Învăţământ. „Angajaţii primesc azi preavizul de 15 zile, totul este conform legii“, a declarat Gheorghe Mitescu, inspector general adjunct.

Inspectorii, rămaşi fără femeie de serviciu

De la nivelul Inspectoratului Şcolar s-a desfiinţat postul de magaziner şi un post de informatician. Reprezentanţii instituţiei spun că este dureros să dai oameni afară şi se gândesc la soluţii astfel încât colegii lor să nu rămână şomeri. În această situaţie se află şi o femeie de serviciu şi o secretară de la Casa Corpului Didactic, magazionera şi informaticianul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Cea mai dureroasă situaţie se află însă la Palatul Copiilor din Târgu Jiu, de unde din cei 82 de angajaţi 12 trebuie să plece. Şi aici conducerea se mai gândeşte la alternative pentru a nu lăsa oamenii fără un loc de muncă. Cei pentru care nu se vor găsi însă soluţii vor primi preavize.

Vizualizări: 95

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: