Sindicatele din Rovinari decid în septembrie dacă fuzionează

Noua lege a reprezentativităţii nu i-a băgat în sperieţi pe liderii de sindicat de la Complexul Energetic Rovinari. Dacă la Turceni cele cinci sindicate s-au şi grăbit să fuzioneze, la Rovinari sindicaliştii spun că vor lua o decizie abia după ce vor vedea ce se coagulează la nivelul Ministerului Economiei. De fapt, aşteaptă să vadă dacă se înfiinţează sau nu Complexul Energetic Oltenia. Dacă nu se înfiinţează, sindicaliştii de la Rovinari mizează pe atragerea de noi membri de sindicat.

La momentul de faţă, liderii de sindicat din cadrul Complexului Energetic Rovinari iau în calcul două variante. Cea mai favorabilă, din punctul lor de vedere, ar fi aceea a atragerii de noi membri. Asta în cazul în care numărul lor nu ar fi unul foarte mare. Un exemplu în acest sens este Sindicatul Minerul Rovinari, al cărui lider spune că ar mai avea nevoie de 200 de membri ca să capete dreptul la negociere. „Fuzionarea e ambiguă. Vedem ce se întâmplă şi în funcţie de ce se va constitui la nivelul Ministerului Economiei există posibilitatea de a lua membri de la alte sindicate sau să atragem alţi salariaţi şi să facem numărul de 200, cât mai avem nevoie. Oricum, până în septembrie luăm o hotărâre”, a declarat Marin Golea, liderul Minerul Rovinari.

Dacă se face CE Oltenia, mandatează FNME

În cazul în care structurile din minister decid înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia, orice demers de fuziune este inutil. La fel şi încercarea de a atrage noi membri. Golea explică şi de ce. „Dacă se înfiinţează Complexul Oltenia ar însemna să avem 7% din toţi salariaţii, adică din totalul de salariaţi de la toate structurile care intră în el, ceea ce ar fi imposibil. În cazul acesta nu ne rămâne decât să mandatăm Federaţia Naţională Mine Energie să ne reprezinte în negocieri. Cu alte cuvinte, de cuplat ne-am cupla toate trei sindicatele câte suntem aici dar oricum nu am atinge pragul acesta de 7% ca să putem purta negocieri la nivel de Complex Oltenia”, a precizat Marin Golea.

FUZIUNE

Cât despre discuţiile de a fuziona în primă instanţă cu Sindicatul Liber Pinoasa, Golea spune că nu prea agreează ideea. „Sindicatul Pinoasa este un sindicat cu tradiţie şi nu prea agreez ideea unei fuziuni, cel puţin nu acum. Să vedem ce se întâmplă. Oricum, 1 ianuarie ne va găsi într-o formă sindicală cu reprezentativitate”, a adăugat Golea.

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: