Sistemul, cătuşele şi votul pe liste

Se face aproape anul de când Băsescu nu mai este preşedinte şi nu a trecut o zi fără zornăit de cătuşe. Doi grei au picat şi ieri, omul de afaceri Urdăreanu şi primarul de la Iaşi Nichita, reţinuţi pentru dare şi luare de mită. Adică 10% pentru un contract din bani publici, făcut de mântuială.

Urdăreanu era omul cu cei mai mulţi bani din UNPR, cu o avere de o sută de milioane de euro, dar şi cu grade pe umăr. Oamenii cu grade au fost cei mai protejaţi în ultimii 25 de ani, considerându-se că produc bani negri şi pentru „servicii”. În ultimul an însă au tot ajuns foşti şefi de servicii în faţa procurorilor, semn că a picat şi imunitatea acestora. Şi mulţi afacerişti de tipul Ghiţă, despre care se spunea că sunt ofiţeri acoperiţi.

Dosarele instrumentate de DNA şi de DIICOT, dar şi de alte structuri, devin tot mai interesante atât prin sumele vehiculate, cât şi prin personajele acuzate de corupţie. Rămâne însă întrebarea: cine a protejat mafia în ultimii 25 de ani? Cine este „sistemul” de care tot auzim? De ce nebunia asta a şpăgilor nu a fost oprită când încă nu vorbeam de sute de mii de euro, de ce s-a ajuns la milioane, la zeci de milioane şi chiar la sute de milioane de euro? Un jurnalist spunea zilele trecute că în locul lui Kovesi nu ar dormi bine. DNA-ul lui Kovesi a ajuns într-adevăr să lovească acel sistem nevăzut încă de noi în sute de puncte ale sale. Dar încă nu a pătruns în interiorul sistemului, pentru a-l putea distruge. Va încerca? Va reuşi? Cred că numai aşa va putea să doarmă bine, într-o bună zi.

„Sistemul” are oameni în toate partidele, care încet-încet se unesc într-o luptă antiDNA. Oamenii lui Udrea şi Băsescu, ai lui Ponta, ai lui Oprea, ai lui Vanghelie, ai lui Blaga şi Gorghiu, ai lui Dragnea şi aşa mai departe reuşesc să blocheze anchetele DNA în parlament. Problema este că la anul vom avea din nou vot pe liste pentru alegerea parlamentarilor. Primii pe liste vor fi tot ei, oamenii actualilor lideri politici cu dosare penale, care le vor asculta ordinele încă patru ani. Pentru că nu există niciun partid parlamentar în România care să nu fie aibă lideri corupţi.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: