Şoc de piaţa de capital ! 365 de milioane de euro pentru porcinele de la Sadu

Investitorii de pe piaţa de capital sunt şocaţi de faptul că Suinprod Cernica (fostă Bumbeşti Jiu) a anunţat că intenţionează o emisiune de obligaţiuni în valoare de 250 de milioane de euro, după ce a aprobat o alta de 115 milioane de euro. Societatea este într-o situaţie financiară dificilă, salariaţii de la Bumbeşti Jiu nefiind plătiţi la timp. Sunt voci care, neoficial, susţin că în spatele operaţiunii nu poate fi decât o spălare de bani.

Suinprod Bumbeşti Jiu a fost cumpărat în 2008 de Farmasan, de la o altă societate aflată în insolvenţă. Noii proprietari au mutat sediul social al Suinprod la Cernica, lăsând la Bumbeşti Jiu doar puncte de lucru.

Farmasan deţine 91,17% din acţiunile Suinprod şi, în calitate de acţionar majoritar, a decis emiterea de obligaţiuni. Astfel, la data de 8 august 2010, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Suinprod a aprobat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 115 milioane de euro. La adunare a participat doar acţionarul majoritar Farmasan. Pe 29 septembrie este programată să aibă loc o nouă adunare generală, atunci fiind pe ordinea de zi aprobarea unei emisiuni de obligaţiuni de 250 de milioane de euro.

Cine este Farmasan?

SC Farmasan este o societate din Ilfov la care până în vara lui 2007 acţionari erau Sandu Nicolae Codruţ şi Tudoran Niculae. Pe 26 iulie 2007, Sandu Nicolae Codruţ îi cesionează cele 80% din acţiunile deţinute Raisei Terescenco, din Târgu Jiu, iar Tudoran Nicolae rămâne cu 20%. Un an mai târziu are loc o majorare de capital, iar Tudoran devine acţionar cu 81%.

Investitorii sunt în alertă

În momentul în care a devenit acţionar majoritar al Suinprod, SC Farmasan avea obligaţia legală să facă ofertă publică pentru preluarea acţiunilor de la acţionarii minoritari, ceea ce nu s-a întâmplat. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a aplicat mai multe amenzi acţionarului majoritar al Suinprod, cea mai mare fiind de aproape 70.000 de RON, dar acesta nu s-a conformat legii.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (APIC) a solicitat săptămâna trecută CNVM aplicarea de noi amenzi acţionarului majoritar al Suinprod SA Bumbeşti Jiu (SUNP),aceasta fiind singura cale de constrângere pentru derularea ofertei publice de preluare obligatorie, arată un comunicat al APIC.

Mai mult, investitorii trag un semnal de alarmă cu privire la lansarea emisiunilor de obligaţiuni: "Lansarea unei emisiuni de obligaţiuni de o valoarea considerabilă (250 milioane de euro), în condiţiile în care acţionarul majoritar SC Farmasan SRL nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a derula oferta publică de preluare obligatorie, dovedeşte reaua credinţă a acestuia. Având în vedere cele menţionate mai sus, solicităm CNVM să ne comunice măsurile pe care le-a luat în acest caz pentru îndeplinirea obligaţiilor legale de către acţionarul amintit anterior, precum şi sancţiunile emise în conformitate cu prevederile legale în vigoare", se mai arată în documentul APIC. 

Vizualizări: 456

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: