Societatea secretă a ochelariştilor

Dacă vă spun acum câteva personalităţi, pun pariu că n-o să ştiţi sigur câţi dintre ei poartă ochelari permanent. Ochelarii permanenţi devin, pentru ochiul cumva nepăsător al privitorului, un element integrant din faţa respectivului, după ce te familiarizezi cu conformaţia nici nu-şi mai dai seama de existenţa lor. Ei, şi uite aşa am avut o revelaţie: că Victor Ponta poartă ochelari permanent. Iar Dragnea nu permanent, dar, în orice caz, destul de des.

Nu ştiu ce-i cu ochelarii. Mi se pare un semn distinctiv care ar trebui considerat ceva mai relevant decât în prezent. De pildă, aş întreba câţi dintre marii lideri politici din istorie au purtat ochelari. Roosevelt săracul avea o grămadă de handicapuri, unul destul de evident, pe care încerca din răsputeri să şi-l ascundă (sunt cunoscute doar două poze cu FDR în scaunul cu rotile, asta deşi a fost paralizat de la talie în jos de la vârsta de 39 de ani). Dar nu purta ochelari. Nici JFK n-a fost chiar cel mai sănătos preşedinte. Dar pe nas nu avea nimic. Cât despre Churchill, se spune că băutul intensiv afectează, printre altele, şi vederea. Omul a murit pe la 90 de ani (oau!) fără să-l fi văzut cineva cu mai mult de-un monoclu, cel mult, pentru citit. Stalin a crescut în Rusia şi, fiind fiul unei menajere şi-al unui cizmar, copil la sfârşit de secol XIX, probabil a citit multă vreme la lumânare. Fără repercusiuni grave asupra vederii, din câte putem observa în faimoasele-i poze. şi atunci ce-i cu Ponta?

Departe de mine intenţia de a-i discredita pe purtătorii de ochelari. Nu cred că ar trebui discriminaţi în nici un fel. Observam doar că, statistic vorbind, în ciuda faptului că tot statistic sunt mai predispuşi la lectură şi studiu decât ceilalţi oameni, marii lideri nu au fost ochelarişti. Al nostru este. Sau, mai degrabă, va fi. În plus, are făţuca aia de desene animate. V-am spus de colegul meu care, pe sistemul Lombroso, vrea să aresteze oameni doar pe considerente antropometrice, adică după ce feţe au? Ei bine, dacă am adopta propunerea de mâine, Victor Ponta ar face închisoare într-un desen animat. L-am închide în televizor. În fond, tot îi place lui mult acolo.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: