Şova reclamă DNA pentru tergiversarea dosarului „Turceni-Rovinari”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începe azi judecarea unei solicitări a senatorului Dan Şova, în care acesta reclamă durata anchetei în care este implicat, el considerând că procurorii anticorupţie ar fi trebuit să clarifice deja problemele din dosarul „Turceni- Rovinari” de mai mult timp.

Fostul ministru al transporturilor a depus solicitarea respectivă la instanţa supremă săptămâna trecută, pe 9 aprilie, asta deşi Codul de Procedură Penală prevede că o asemenea contestaţie poate fi depusă după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, Şova fiind anchetat de DNA din august anul trecut.

Dan Şova este anchetat de DNA în două dosare penale, unul dintre ele vizând trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, acuzaţiile fiind formulate după ce în perioada 2007-2008 Casa de avocatură „Şova şi Asociaţii" a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu fostele complexuri energetice de la  Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei. În acest dosar sunt anchetaţi şi foştii directori generali Dumitru Cristea şi Laurenţiu Ciurel, cei doi neplângându-se deocamdată de durata anchetelor.

Din contră, Ciurel a devenit denunţător la DNA în două dosare grele, unul vizându-l pe un afacerist care s-ar fi oferit să îi dea până la 20% din contractele pe care acesta le dorea încheiate cu Complexul Energetic Oltenia, celălalt dosar avându-l ca inculpat principal pe fostul judecător constituţional Toni Greblă. În cazul lui Greblă, anchetatorii au cerut arestarea preventivă şi nu au obţinut-o la instanţă, dar acesta şi-a dat demisia din toate funcţiile publice, în timp ce, în cazul lui Şova ancheta a fost îngreunată tocmai de faptul că senatorul a rămas cu imunitatea neridicată, procurorii dorind arestarea lui preventivă după ce a falsificat probe la dosar.

„Răspunsul” pe care DNA l-a dat ieri la cererea depusă de Şova la Înalta Curte a constat în solicitarea de la Senat a tuturor documentelor din anii 2014 şi 2015 privitoare la cererile de arestare preventivă a senatorilor. DNA a înaintat la Senat două asemenea cereri, una vizând înscrisurile pentru perioada amintită, iar cealaltă înscrisurile privitoare la cazul lui Dan Şova. În documentul DNA înaintat la Senat se menţionează: „În vederea documentării dosarului cu nr. 122/P2012 (dosarul senatorului Dan Şova, nr), vă solicităm să ne comunicaţi, în cel mai scurt timp, toate înscrisurile întocmite de Senatul României, în anii 2014 şi 2015, ca urmare a cererilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor în funcţie în perioada 2014-2015”.

Dosarul Şova sau dosarul Ponta?

Pentru cine mai ţine însă minte un raport de anul trecut al Inspecţiei Juridice din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dosarul cu numărul 122/P/2012 viza un politician cu o funcţie şi mai mare decât a lui Dan Şova şi despre care nu s-a mai vorbit deloc în ultima vreme. „Dosarul nr. 122/P/2012 privind pe Ponta Victor s.a., având ca obiect art. 13 indice 2 din Legea nr.78/2000, art.248,248 indice 1 Cod penal (abuz în serviciu; abuz în serviciu în formă calificată), art. 9 din Legea nr.241/2005 (evaziune fiscală), constând în efectuarea de cheltuieli de către persoane cu funcţii de conducere din cadrul Complexului Energetic Rovinari, în perioada 2006-2011, cu consecinţa prejudicierii patrimoniului societăţii”, dosar “înregistrat iniţial la Biroul Teritorial Tg.-Jiu la 22.07.2011, fiind preluat de Structura Centrală la 04.04.2012” şi “Dosarul nr.123/P/2012 privind pe Ponta Victor s.a., cercetaţi pentru art. 13 indice 2 din Legea nr.78/2000, art.248, art.248 indice 1 C.pen., art.9 lit.b din Legea nr.241/2005”, caz în care “sesizarea este din oficiu și aparține Serviciului Teritorial Craiova din 12.10.2011, dosarul fiind preluat la 04.04.2012 de Structura Centrală”.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: