Spartacus de Sălăjan

Mircea Badea e un tip care dă bine pe ecran. Trece de sticla televizorului mai repede ca Băsescu de prima sticlă de Chivas. E spontan și vorbește bine. Bruma de cultură acumulată din lecturile pe care le-a oprit exact la timp, prin clasa a noua, îl face să fie lipsit de prețiozitate. Îl ajută și experiența din Balta Albă, cartierul suburban (geografic vorbind) în care a crescut. Fără să fi fost vreodată el însuși un golan, copilul doamnei profesoare probabil și-a pierdut multe nopți cu capul scos pe geam, trăgând cu urechea la conversațiile băieților de la bloc cu care nici nu îndrăznea, nici n-avea voie și probabil nici nu s-ar fi putut înhăita. A furat școala vieții fără să dea pe la cursuri, cum ar veni, ceea ce îl ajută acum să fie pe înțelesul poporului, mai mereu logic și coerent, simplu și natural. Mai adăugăm și stilul de viață sănătos și grija ușor bolnavă pentru propriul trup și terminăm, cu această ocazie, lista calităților care-l fac un bun om de televiziune și-un băiat simpatic, în general.

Ca orice om, Mircea Badea are și defecte. Ca la orice om, majoritatea au fost scuzabile până la un moment dat. Mai exact, până când a căpătat două defecte noi: lipsa independenței și succesul.

Că Mircea Badea e slugă la Voiculescu n-o poate nega nimeni. E primul care o recunoaște, chiar dacă nu cu cuvintele astea și nu cu stilul răspicat cu care abordează alte chestiuni. Doar el a spus, în nenumărate rânduri, că nu-l critică pe Voiculescu pentru că nu i se pare normal să-l denigreze pe omul care-l plătește. Admite, astfel, deși n-o rostește, că la domnul în cauză ar cam fi una-două de criticat. Mai spune că, atunci când va vrea să-l critice, își va da demisia. Ignorând deontologia searbădă care mă lasă și pe mine rece, discursul lui Badea e parțial corect și-n această situație. Într-adevăr, între noi fie vorba, e de prost-gust să muști mâna care te hrănește. Din păcate, odată ce te-ai pus în situația asta, descoperi că e la fel de urât să-i critici pe prietenii patronului, pe aliații lui politici sau pe partenerii lui de afaceri. Mircea Badea, tip recunoscător și loial, nu o face.

Adevărul e că, dacă lucrezi din presă, e în regulă să ai patron, dacă patronul tău se ocupă, să zicem, cu agricultura, iar organul de presă pe care îl controlează se ocupă de politică. La limită, ești în regulă chiar și atunci când patronul e om politic (sau în siajul unui om politic, vezi Vântu și alții) și tu faci o emisiune despre modă sau prezinți rubrica meteo la postul politic. Dar atunci când patronul tău e om politic, șef de partid chiar, iar tu faci o emisiune (în mare parte) despre politică în care spui de la început că nu poți să-l critici ești, dragă Mircea, într-un conflict vădit de interese. Și doar proștii (ăia mulți, care ne comentează onomatopeic pe site când facem glume despre tine) mai pot crede în libertatea ta totală de exprimare, în aceste condiții.

Al doilea defect al lui Badea, spuneam, este succesul. Succes meritat, să zicem, și bazat pe calitățile enumerate în primul paragraf. N-aș vrea să-i caracterizez pe fanii lui Mircea Badea. Mi-ar lua prea multe rânduri și, generalizând, probabil aș jigni nemeritat pe câțiva dintre ei. Să spunem doar că nu fac parte din nici o elită. Dar susținerea și devotamentul lor l-au făcut pe băiat să se cam piardă cu firea. Primul lucru nasol care ți se poate întâmpla, atunci când simți că ai în spate câteva zeci de mii de oameni, este să începi să crezi că ai dreptate indiferent ce ți-ar ieși pe gură. În strânsă legătură cu lipsa lui de independență și cu succesul care i s-a urcat până la vârful frezei, precum în proverbul cu hoțul care strigă hoții, Badea îi acuză pe alții de slugărnicie și e în mod clar lipsit de îndoieli când o spune. Evident, îi consideră slugarnici doar pe cei din tabăra adversă. Odată acceptat faptul că și el, și dușmanii săi, sunt slugi, se mai pune și o problemă de cine e stăpânul. Și stăpânul lui Badea e un turnător odios care flatulează în direct la TV și și-a turnat rudele primare la securitate. Cam atât.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: