Specialist: Codul insolvenţei este anti-economic, anti-fiscal, anti-social

Veşti proaste pentru societăţile aflate în impas. Conform noilor prevederi din codului insolvenţei, adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă la începutul acestei luni, firmele au la dispoziţie doar un 12 luni ca să se redreseze din punct de vedere economic. Lichidatorii judiciari sunt de părere că societăţile nu vor avea timp să se redreseze şi că această măsură a fost luată pentru a extermina societăţile falite.

Guvernul a adoptat prin ordonanţă de urgenţă modificări la legislaţia insolvenţei, urmând ca noile reguli să devină valabile la data de 25 octombrie şi să fie aplicate inclusiv procedurilor aflate în prezent în derulare. Dacă până acum insolvenţa se putea cere doar dacă trecuseră 90 de zile între data emiterii facturii şi plată, în viitor creditorul va putea cere insolvenţa debitorului la 60 de zile după. Debitorul nu va mai putea solicita indiferent de suma pe care nu o poate plăti, ci doar dacă aceasta va depăşi 40.000 de lei, nivel aplicat şi în cazul solicitării făcute de creditori. Nu va mai putea propune un plan de organizare acel debitor care a mai apelat la procedura insolvenţei în ultimii cinci ani.

Executarea planului de reorganizare este propusă să fie realizată pe o perioadă de un an, putând fi prelungită cu până la 12 luni, dar fără a depăşi doi ani. În vechea formă, procedura putea dura până la patru ani. Practicienii în insolvenţă consideră că această măsură este menită să îngreuneze situaţia societăţilor aflate în dificultate. “Dacă se redresau extrem de puţine în trei ani, vă daţi seama că într-un an şi mai puţine. Şi unde mai punem că Franţa de exemplu are 10 ani pentru redresare. Suntem departe de UE, pentru că politica UE este în general să ajute, dacă se poate, pentru redresare. Ori noi îi împingem către faliment. După părerea mea, este o măsură antieconomică, antifiscală, antisocială. Sunt societăţi în curs de aprobare a acestor planuri, spre deosebire de celelalte modificări legislative care au fost în domeniul insolvenţei, acţionează oarecum retroactiv, adică şi pentru procedurile deja deschise. Ori noi, dacă suntem în situaţia de aprobare a planului şi încă n-a fost aprobat, practic ar trebui acum să luăm de la capăt toate negocierile cu creditorii, să facem un plan pe un an şi să sperăm că-l aprobă”, a declarat Maria Somnea, lichidator judiciar.

Perioada de un an disponibilă societăţilor pentru a se redresa începe de la confirmarea planului de reorganizare. 

Lichidator: E o măsură radicală, să se extirpe ce nu e bun

Unii lichidatori judiciari sunt de părere intenţia guvernanţilor a fost aceea de a accelera ieşirea de pe piaţă a societăţilor falite. “Este legiferată ca să intre toată lumea în faliment. Considerăm că trebuia să se facă o curăţenie şi că trebuiau să fie mai eficiente procedurile. Cred că e o măsură radicală, să se extirpe ce nu e bun”, a spus Maria Tudosie, lichidator judiciar. 

În prezent doar o mică parte din numărul total de firme intrate în insolvenţă reuşesc să se redreseze şi să îşi reia activitatea. Restul intră în faliment la finele perioadei de reorganizare, în pofida existenţei unui plan de redresare.  În această situaţie se află şi societatea Lexi Star, Olsevmin, Sind Jilţ, Cazare Cantine Motru şi Rovinari, etc. 

Circa 360 de firme în insolvenţă

Sute de societăţi din judeţul Gorj s-au confruntat cu dificultăţi de la începutul anului şi până în prezent. Unele au intrat în reorganizare, iar altele au falimentat. “În luna septembrie, la nivelul judeţului, au intrat în procedura insolvenţei 20 societăţi comerciale. În cursul anului 2013, au fost 358 de societăţi care au intrat în procedura insolvenţei, adică reorganizare şi starea de faliment. Vârful a fost în luna aprilie, când au fost 67”, a declarat Marin Ciumag, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj. Alte sute de firme au intrat în procedură de insolvenţă în anii trecuţi.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: