Staţiunile Rânca şi Săcelu, fără farmacii

Numărul farmaciilor din judeţul Gorj este în creştere. Cu toate acestea, turiştii care vin în staţiunile Rânca şi Săcelu trebuie să includă în bagaje şi medicamente pentru a-şi putea ameliora starea de sănătate în cazul unor evenimente neplăcute. Asta întrucât în cele două staţiuni nu există farmacii.

Săcelu şi Rânca se confruntă cu aceeaşi problemă şi anume lipsa farmaciilor. Dacă în mediul rural din judeţul nostru există câte o farmacie pe o rază de 10-15 km, turiştii care ajung la Rânca sau Săcelu vor trebui să-şi întrerupă concediul pentru a pleca să-şi procure medicamente, în cazul unor evenimente neplăcute. Achiziţiile pot fi făcute, cel mai aproape, de la farmaciile din Baia de Fier, Novaci sau Târgu Cărbuneşti, localităţi aflate totuşi la câţiva kilometri distanţă.

Situaţia este cunoscută şi de  conducerea Casei Asigurărilor de Sănătate Gorj. „Ştim că zonele Rânca şi Săcelu, două staţiuni una de iarnă, una de vară, nu au farmacii. Chiar şi localnicii trebuie să apeleze la farmaciile din zonele apropiate pentru a-şi putea lua medicamente gratuite ori compensante. În zona Rânca există totuşi un punct de lucru al unui medic farmacist, însă acesta nu are contract cu CAS-ul. În momentul de faţă, la nivelul judeţului Gorj avem un număr suficient de farmacii în mediul urban, iar în mediul rural acestea există pe câte o rază de 10-15 km. Singurele probleme sunt la Rânca şi Săcelu. Sperăm că până la sfârşitul anului să se rezolve aceste probleme întrucât suntem în discuţii cu autorităţile locale pentru a găsi soluţii în vederea deschiderii de farmacii”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CAS Gorj.

Sunt spaţii, dar nu e rentabil pentru farmacişti

Reprezentanţii primăriilor de care aparţin cele două zone turistice spun că pe raza localităţilor există spaţii pentru deschiderea de farmacii, însă farmaciştii nu sunt interesaţi din cauza caracterului sezonier al staţiunilor. Primarul de la Săcelu spune că localnicii sunt nevoiţi să meargă cu reţetele la farmaciile din Târgu Cărbuneşti sau Novaci. „Lipsa farmaciilor este o problemă la Săcelu. Oamenii au medici de familie, dar merg cu reţetele la farmaciile din Târgu Cărbuneşti sau Novaci. Este destul de dificil mai ales că reţetele gratuite trebuie luate în cel mult o zi-două pentru că apoi nu mai sunt valabile. La Săcelu, avem spaţiu care corespunde cerinţelor impuse de CAS. Am purtat discuţii cu o persoană interesată, sper că această problemă se va rezolva întrucât conducerea CEO intenţionează să menţină deschisă baza de tratament şi pe perioada de iarnă”, a declarat Florin Jurebie, primarul de la Săcelu.

Discuţii pentru deschiderea unei farmacii în Rânca există şi la Baia de Fier. „În Baia de Fier avem două farmacii, în zona Rânca nu există niciuna. Am discutat cu cineva pentru a deschide o farmacie în staţiune, dar persoana respectivă este în căutare de spaţiu”, a spune Dumitru Turbăceanu, primarul de la Baia de Fier.

Vizualizări: 823

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: