Stradă din Târgu Jiu, cu numele compozitorului Alexandru Mandy

Un grup de români care editează un ziar în Colorado – Statele Unite a cerut primăriei din Târgu Jiu să pună unei străzi numele Compozitor Alexandru Mandy. În anii 70, acesta a compus trei piese de mare succes, intitulate chiar: “Poarta Sărutului”, “Masa Tăcerii” şi “Coloana Fără Sfârşit”.

Toate cele trei piese muzicale, care au apărut în ani diferiţi, au obţinut premii la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia, dar odată cu trecerea timpului, au fost... uitate. Uitat a fost şi un film realizat de TVR, în regia lui Paul Urmuzescu, care promova cele trei cântece, se arată în scrisoare trimisă de românii din America.

Piesele au avut succes în interpretarea actorului Sergiu Cioiu, care trăieşte acum în Canada şi în luna octombrie va împlini 70 de ani de viaţă şi peste 50 de carieră artistică. Cele trei piese pot fi ascultate pe Internet. Compozitorul Alexandru Mandy s-a stins din viaţă în anul 2005, la vârsta de 91 de ani, într-un azil de bătrâni.

Pentru că solicitarea lor nu s-a materializat, ziariştii români de peste ocean au cerut sprijinul presei locale, printr-o scrisoare deschisă: „Am propus Primăriei Municipiului Târgu Jiu, (nr. 33664 din 18.08.2009) ca o stradă a municipiului să poarte numele “Compozitor Alexandru Mandy”, iar domnul Sergiu Cioiu, interpretul “tripticului muzical” să fie declarat “Cetăţean de onoare” al municipiului nostru, ca semn de recunoştinţă şi omagiu adus unor artişti merituoşi, propuneri asupra cărora, cu respect vă invit să exprimaţi păreri, analize, comentarii în producţiile dumneavoastră de presă”.

Editorii ziarului românesc din Colorado şi-au exprimat regretul că Sergiu Cioiu nu se va număra printre invitaţii Festivalului de Folk şi Baladă “Poarta Sărutului”, în ciuda eforturilor depuse în acest sens de Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Arte Târgu Jiu. Refuzul autorităţilor a fost pe motiv de… criză.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: