Strategii pentru controlul pieţarilor care păcălesc gorjenii

Vârstnicii sunt nemulţumiţi de felul în care sunt trataţi de comercianţii din pieţele din Târgu Jiu. Într-o şedinţă ce a avut loc la Prefectură, membrii Comitetului Consultativ de Dialog Civic s-au plâns că nu există nici un control asupra pieţarilor care atrag oamenii cu produse de bună calitate, dar le vând legume stricate. Mai mult decât atât, aceştia au solicitat ca în fiecare piaţă din municipiu să se realizeze sectoare şi pentru producătorii individuali, deoarece doar în acest fel ar putea apărea o concurenţă între produse şi preţuri.

Comercianţii fac legea în pieţele din Târgu Jiu. La această concluzie au ajuns persoanele vârstnice, care au cerut să se ia măsuri în acest sens. Vârstnicii s-au plâns de aceste nedreptăţi subprefectului judeţului Gorj, Marcel Romanescu. Şeful Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Gorj, Mădălin Giurcău a lipsit de la şedinţă, în locul său fiind trimis inspectorul Constantin Gherghina. „Nu se face sortarea produselor. Pun în faţă produse bune, iar în spate produse proaste. Măcar să împartă legumele în funcţie de calitate. Nu este corect să cumperi la un preţ foarte mare toate produsele lor stricate pe care le ţin în spate. Putem să le facem rău şi noi, să nu mai cumpărăm dintr-un anumit loc, dar sunt uniţi, vorbesc între ei. Nu sortează unul, nu schimbă preţul altul, iar care schimbă preţul e luat la strâmtoreală”, spune Constantin Rotaru, membru al Consiliului pentru Problemele Vârstnicilor.

Vor spaţii pentru producători în pieţele din Târgu Jiu

Mai mult decât atât, oamenii cer ca în fiecare piaţă să fie amenajate spaţii si pentru producătorii individuali, deoarece, spun ei, în acest fel ar mai scădea preşurile, iar oamenii ar putea cumpăra produse de o mai bună calitate. Aceştia dau exemplul municipiului Motru, unde deja s-a realizat acest lucru.

„Producătorilor nu li se creează spaţii amenajate în pieţe. Consider că nu ar fi prea mare pierderea dacă s-ar pune la dispoziţia producătorilor individuali zece mese în piaţă. Astfel s-ar crea şi o concurenţă între preţuri. Primăria cred că nu ar pierde dacă acele mese ar fi taxate ocazional”, mai menţionează Constantin Rotaru. Nu în ultimul rând, în fiecare piaţă ar trebui amplasate panouri în care să fie prezentate principalele norme, precum şi măsurile şi sancţiunile la care comercianţii se expun dacă nu respectă legislaţia în vigoare.

Romanescu vrea să prindă producătorii de banane

În opinia subprefectului Marcel Romanescu problema la Târgu Jiu persistă de ani de zile. „Se confundă producătorii cu comercianţii. Au ajuns cei care stau pe piaţă să aibă doar certificate de producător. Eu nu cred că există vreun producător din judeţul Gorj care poate să stea 360 de zile şi să aibă ce să muncească 360 de zile pentru că producătorul este cel care trei-patru zile munceşte şi se duce o dată, de maxim trei ori pe piaţă. Nu poate să fie zi de zi pe aceeaşi piaţă”, afirmă Marcel Romanescu. Însă subprefectul judeţului vrea să îi depisteze pe cei care se dau drept producători de banane sau smochine. „În mare parte certificatele sunt eliberate de primăriile din judeţul Gorj. Şi să vedem la un moment dat cu Poliţia, cu jandarmii să facem o echipă şi să meargă cineva la certificatul ală de producător. Ştiu că la un moment dat erau anumite anomalii, erau pe certificatele de producător banane sau nu ştiu ce smochine. Smochinul am văzut că a mai prins în judeţul Gorj, dar nu cred că în cantităţi comerciale”, declară Marcel Romanescu.

Vizualizări: 109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: