Studenţii cer demisia ministrului Mihnea Costoiu

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere demisia ministrului Cercetării Mihnea Costoiu, după ce Legea educaţiei naţionale a fost modificată prin ordonanţă de urgenţă. Noile prevederi, susţine ANOSR, „măcelăresc orice șansă a studenților de a beneficia de un sistem de învățământ superior de calitate”.

Universitățile devin moșii unde rectorii și membrii senatului universitar pot rămâne în funcție pe viață, este prima concluzie a liderilor studenţilor. „Dacă până acum o persoană putea fi în funcția de rector maxim 8 ani, noul OUG modifică această limitare la maxim 2 mandate succesive complete. Cu alte cuvinte, rectorii vor putea să își dea demisia cu câteva zile înaintea finalizării celui de-al doilea mandat, după care vor putea candida din nou sau, dacă vor o vacanță de 4 ani, vor putea folosi modelul Putin pentru a reveni în funcția de rector (situații care s-au întâmplat deja în trecut). Mai mult decât atât, cadrele didactice vor putea să își rezerve pe viață scaunele de senatori universitari, transformându-se în adevărați moșieri care controlează și monopolizează puterea din universitate”, arată ANOSR.

Incompatibilitatea rector-parlamentar rămâne istorie

Guvernul Ponta a făcut prin noua ordonanţă de urgenţă mișcarea decisivă de eliminare a incompatibilităților. „Astfel, având în vedere că textul Constituției prevede că funcția de parlamentar e incompatibilă cu funcția publică de autoritate, OUG-ul nu mai lasă loc niciunei interpretări care să sugereze incompatibilitatea între funcția de rector și parlamentar, specificând că funcțiile de conducere din universitate nu sunt funcții publice de autoritate. Prin urmare, politicul se întoarce glorios în universități, aducând cu el lupte politice care vor prima interesului de dezvoltare reală a universităților”, afirmă studenţii.

Prevederile OUG-ului dau o lovitură calității și credibilității studiilor doctorale, reintroducând  doctoratul la forma ”cu frecvență redusă”. Mai mult, universitățile particulare se vor transforma în afaceri profitabile pentru persoane fizice. „OUG dă posibilitatea oricărei persoane fizice de a înființa o universitate particulară. (…) Practic, acest lucru va duce la o scădere dramatică a calității sistemului de învățământ particular, creând adevărate fabrici de diplome care pot funcționa după propriile reguli”, arată asociaţia studenţilor, care au şi alte motive de nemulţumire.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: