Subiect greșit la examenul de definitivat

Cadrele didactice care au participat ieri la definitivat au primit un subiect greșit, care depășea materia de examen. În această situație s-au aflat învățătorii, care din cauza acestei erori au fost nevoiți să mai stea o oră în plus în examen. Examenul la care au luat parte aproape de candidați  s-a desfășurat la Școala Generală ”Gheorghe Tătărăscu” din Târgu Jiu. Lucrările vor fi corectate la mai multe centre universitare din țară.

Învățătorii care au susținut ieri examenul scris de definitivat au primit la partea de limba și literatura română un subiect care nu era prevăzut în programa de examen. ”Subiectele au venit pentru 24 de discipline. La toate materiile subiectele au răspuns programei, însă numai la învățători-institutori, subiectul numărul doi solicita caracterizarea unui personaj din basmul cult, numai că basmul cult nu se regăsea în programă”, spune Valeria Vâlceanu, directoarea Școlii Generale Nr. 1 din Târgu Jiu. Din această cauză s-a solicitat prelungirea probei cu încă o oră. La Târgu Jiu cei 83 de candidați au intrat în sălile de examen în jurul orei 10.00. Proba scrisă are patru ore, însă pentru cei 11 învățători în cauză din Gorj examenul a durat cinci ore. ”Am informat Centrul Național de Evaluare și Examinare, care a transmis un alt subiect, motiv pentru care timpul de lucru a fost prelungit pentru o oră pentru a avea timp candidații să realizeze subiectul ”, spune Valeria Vâlceanu. Subiectele pentru examenul de definitivat din acest an au fost primite de la Centrul Național de Evaluare și Examinare conform unei proceduri de transfer de subiecte.

Subiecte grele

O învățătoare care a susținut pentru prima dată acest examen spune că deși basmul cult nu era prevăzut în programa pentru examen se apucase să caracterizeze personajul Harap-Alb, însă între timp au fost anunțați că este un subiect greșit. ”Până la urmă ni s-a spus că putem caracteriza orice personaj din orice operă literară. Chiar dacă nu era în programă și caracterizarea din basmul cult ar fi fost luată în seamă”, spune una dintre candidate. În ceea ce privește subiectele părerile au fost împărțite. Și de această dată nemulțumiți au fost tot învățătorii, care au subliniat că și la matematică subiectele au fost destul de grele. ”La matematică a fost foarte greu. Ne-au dat un subiect din mulțimi, iar noi la clasele I-IV nu lucrăm cu mulțimi. Cred că au depășit de tot programa. A fost mai greu decât la titularizare”, mai spune una dintre învățătoare. Educatoarele au considerat că subiectele au fost normale și era de așteptat ca acest examen să fie mai greu decât la titularizare  deoarece tematica este mai vastă.

LUCRĂRI

Lucrările urmează a fi corectate în centrele universitare din Iași, Brașov și București. Președintele centrului de examen de la Târgu Jiu a fost un profesor de la Universitatea din Sibiu, iar din partea Ministerului Educației a fost desemnat un reprezentant care a supravegheat desfășurarea examenului. La centrul de examen din Târgu Jiu urmează a fi afișate primele rezultate pe 23 iulie, după care urmează perioada de contestații. Candidații au trecut înainte și prin inspecții la clasă.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: