Sute de gorjeni au primit ilegal ajutor social

Au vrut să-și mărească veniturile lunare fentând legea, însă nu le-a ieșit totul așa cum și-au planificat. Este vorba de peste 150 de gorjeni care au primit în anul 2013 ajutoare sociale, deși nu îndeplineau condițiile prevăzute de legea. Cei în cauză au fost depistați, iar acum trebuie să restituie ajutoarele primite ilegal. Acest lucru a fost descoperit în urma unei verificări a Curții de Conturi la Agenția Județeană de Prestații Sociale, care are acum de recuperat de la gorjeni peste 170.000 de lei.

Cei care au vrut să primească ajutor social, deși nu îndeplineau condițiile prevăzute de lege, trebuie acum să înapoieze banii pe care i-au primit ilegal. Este vorba de gorjenii care dețin terenuri, mașini și animale peste limitele admise de lege. Au fost și persoane care, deși aveau un serviciu de unde primeau lunar salariu, beneficiau și de ajutor social. Toate aceste cazuri au fost depistate cu ajutorul intersectării bazelor de date ale instituțiilor statului, în urma unui control al Curții de Conturi.

„În urma abaterilor constate de Curtea de Conturi am emis 169 de decizii de imputare în valoare de 171.882 de lei și am recuperat până acum 127.085 de lei. S-a depistat că aceste persoane au deținut și exploatat suprafețe de teren mai mari de limitele prevăzute de legislație, au deținut animale peste limita legală, au deținut autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani și au realizat venituri din salarii și nu au declarat acest lucru. Au fost intersectate datele noastre cu cele de la DSVSA și APIA. Recuperăm banii prin decizii de imputare, o dată prin reținerea din drepturi, facem încasări prin casierie și transmitem la finanțe titlu executoriu”, a precizat Viorica Roșianu, directorul AJPS Gorj.

RAPORT

Conform unor informații oferite de Ministerul Muncii la nivel național au fost acordate ilegal mii de ajutoare sociale și indemnizații pentru creșterea copilului. În felul acesta s-au făcut plăți eronate în valoare de peste 6 milioane de euro în 2013. Acest lucru se arată într-un raport al Curții de conturi și numai 40% din aceste plăți făcute ilegal au fost recuperate. La nivelul județului Gorj nu au fost probleme în ceea ce privește indemnizația pentru creșterea copilului.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: