Sute de gorjeni pe lista de aşteptare pentru dispozitive medicale

Aproximativ 200 de gorjeni se află pe listele de aşteptare ale Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru a primi dispozitive medicale. Cei mai mulţi sunt bolnavii care aşteaptă proteze auditive, unii dintre ei având cereri depuse încă de anul trecut. Pentru o proteză auditivă, finanţarea acordată de CJAS Gorj este de 929 de lei. Conducerea instituţiei speră ca listele de aşteptare să se diminueze începând din luna aprilie, când se aşteaptă bugetul pentru restul anului.

De la începutul anului şi până în prezent, CJAS Gorj a emis aproximativ 700 de decizii pentru dispozitive medicale. „În anul 2014 am emis 696 decizii pentru dispozitive medicale în valoare de 563.047 lei, cele mai multe solicitări fiind: dispozitive pentru incontinenţă urinară - 178; dispozitive pentru protezare stomii - 170; echipamente pentru oxigenoterapie - 164; orteze (pentru coloana vertebrală) - 36; proteze auditive - 34, etc.”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Potrivit procedurii, o parte din cereri se rezolvă în sistem de urgenţă, primele trei locuri prioritare fiind ocupate de aparatele pentru administrarea oxigenului, dispozitive pentru protezare stomii şi orice fel de proteze destinate copiilor şi tinerilor până la 18 ani. Înainte de sfârşitul primului trimestru al anului în curs, numărul persoanelor aflate pe listele de aşteptare a crescut, dat fiind faptul că se aşteaptă o nouă finanţare începând cu luna aprilie. „Pe listele de aşteptare se află 112 persoane pentru proteze auditive şi 62 de persoane pentru toate celelalte categorii. Buget nu mai avem decât până la sfârşitul lunii martie. Din luna aprilie, sperăm să se reducă numărul persoanelor aflate pe lista de aşteptare întrucât aşteptăm bugetul pentru restul anului. O parte din persoanele care aşteaptă proteze auditive sunt pe liste încă de anul trecut, însă protezele auditive nu se află în prima parte a listei de priorităţi. În plus, acestea costă şi foarte mult. Pentru o proteză auditivă, noi finanţăm 929 de lei, însă preţul acesteia poate ajunge până la 3.000 de lei, în funcţie de calitate”, a precizat Daniel Bondoc.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: