Țara urechiștilor

Înțeleg că cea mai spinoasă problemă din noul cod de procedură penală este interceptarea telefoanelor. Aspru criticată de Antena 3 și intens folosită de procurorii pe care la altceva nu prea-i duce capul, necesitatea ascultării pentru eventuale condamnări (respectiv cea a neascultării pentru eventuale fentări ale legii, dacă privim din perspectiva ascultaților) mi se pare un exemplu de incompetență nu doar a procurorilor, ci și a hoților. Chiar așa, dom'le, nu mai putem să furăm în țara asta decât la telefon?

În încercarea de a fenta vigilența serviciilor, bandiții apelează la tot felul de trucuri pentru a bruia convorbirea. Se foșnesc pungi, se dă drumul la apă, se folosesc tot felul de limbaje codate de zici că suntem toți în armata americană și participăm la capturări de talibani. Din gama ”cum să mai facem să nu ne asculte” merită menționată cea mai haioasă tehnică, cea a judecătoarelor Costache și Dinu, ambele reputați magistrați ai Tribunalului București, nu niște bieți judecătorași de provincie. Aceste doamne care se presupune că ar fi trebuit să aibă o inteligență peste medie au fost păcălite de procurorii care mai veneau pe la Tribunal și care, în treacăt, spuneau cum nu te poate asculta nimeni în lifturile tribunalului, pentru că acestea ”sunt bine capitonate și învelite în aluminiu”. Stați, nu râdeți încă. Judecătoarele șpăgare au luat de bună informația și de-atunci vorbeau numai în lift, săracele, de erau să se îmbolnăvească și de claustrofobie și să facă și varice de la atâta stat în picioare. Urmarea? Au fost ascultate și săltate. Concluzia actualilor parlamentari? E urât să fie ascultate telefoanele ”cetățenilor patriei”, deci trebuie să poată fi ascultate doar dacă cel ascultat este în prealabil înștiințat că se află sub urmărire. Prin urmare, hoții ar prefera să le spui înainte să fure să nu o facă și nici să nu poată fi sancționați retroactiv. Cum adică de ce? Ca să nu meargă la închisoare. Ce nu înțeleg oamenii politici este că puținor cetățeni cinstiți li se rupe că le sunt ascultate telefoanele. Sigur, asta cu condiția ca ăia care le ascultă să nu folosească datele în interes personal și să înceapă să se dea la gagicile unor cetățeni, cum s-a întâmplat în patria libertății (sic!), America.

Rămâne, totuși, problema reală: faptul că hoții noștri nu mai pot să fure fără telefon. Bă, dar Al Capone cum fura, săracul, fără mobil? Cum furau Bonnie și Clyde? Cum a furat Voiculescu banii lui Ceaușescu? Fiți, mă, mai inventivi, ce dracului!?

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: