Taxă de zece ori mai mare la căminul de bătrâni

Persoanele defavorizate, care sunt nevoite să apeleze la serviciile centrelor rezidenţiale, vor plăti de zece ori mai mult pentru a fi îngrijiţi. Costul lunar de întreţinere în centrele rezidenţiale pentru persoanele cu handicap a crescut, de la 1 ianuarie, ajungând la 1.724 lei pe lună. Până anul trecut aceştia plăteau lunar 175 de lei. Plătitorii sunt persoane cu handicap, bătrânii şi toţi cei care beneficiază de serviciile oferite de DGASPC Gorj.

La omul sărac, nici boii nu trag! Este o zicală ce se potriveşte de minune celor care, din diverse motive, trebuie să fie îngrijiţi de stat. După ce, cu chiu, cu vai, le-au fost mărite pensiile, bătrânii lipsiţi de noroc îi vor înapoia statului.

400 de persoane X 1.700 de lei

O ordonanţă a guvernului Tăriceanu îi pune pe bătrâni să plătească peste 1.700 de lei pentru a primi îngrijirile unui centru. Cei internaţi în centre ale Direcţiei de Asistenţă Socială, aproape patru sute de persoane, vor primi mâncare şi îngrijire medicală în schimbul a peste 1.700 de lei.

„Bomba“ ne-a fost dată de directorul adjunct responsabil cu problemele persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Gorj, Klara Şerbănoaica. Care îi linişteşte pe oameni spunând că această sumă este plătită integral doar de persoanele care au venituri mai mari, restul plătind o parte. „Cei care au, spre exemplu, 18 milioane de lei vechi pensie vor plăti integral. Care au mai puţin vor plăti o parte, procentual. Cei care nu au deloc, nu plătesc. Sunt situaţii când vor trebui să plătească şi copiii celor îngrijiţi“, a spus aceasta. Directoarea mai spune că noua hotărâre este explicabilă judecând după sumele mari de bani care se cheltuiesc pentru îngrijirea unei persoane. Potrivit acesteia, lunar, pentru o persoană se cheltuiesc circa 22 de milioane de lei vechi. Şerbănoaica a spus că pensia nu va fi un criteriu de acceptare în centre a celor care au nevoie de ajutor.

Aşa bani, aşa condiţii

Tiberiu Tătaru, director la Centrul de Îngrijire de la Suseni, a declarat că porţile căminului de bătrâni nu sunt închise celor care nu pensii mici şi nu pot plăti suma integral. Tătaru a mai spus că la sfârşitul acestei luni lucrările la unul dintre pavilioanele căminului vor fi finalizate, clădirea oferind acum cele mai bune servicii... pe măsura banilor plătiţi. Pavilionul unde sunt adăpostite persoanele nedeplasabile va fi inaugurat pe data de 27 ianuarie. Potrivit directorului, pentru renovarea capitală a clădirii au fost cheltuite aproape trei miliarde de lei vechi. Acesta speră ca în acest an, chiar dacă este criză economică, să înceapă lucrările şi la celelalte clădiri.

Capacitatea căminului este de o sută de locuri. În acest moment mai sunt libere doar trei locuri. În timpul lucrărilor, foarte mulţi bătrâni s-au întors acasă. 

Vizualizări: 69

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: