Taximetriştii gorjeni au dat bir cu fugiţii

Cadrele Poliţiei Rutiere împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au organizat ieri o acţiune în forţă în vederea disciplinării şoferilor de taxi. În mai puţin de o jumătate de oră numărul taximetrelor din staţiile de pe raza municipiului Târgu Jiu s-au înjumătăţit.

Aproximativ 50 de taximetrişti din staţiile Parcul Central, zona Infomanu şi zona Gării au fost luaţi la puricat de inspectorii ITM şi de poliţişti. Au fost verificate contractele de muncă, timpul efectiv de lucru, cât şi actele şoferilor. În urma controalelor efectuate s-au depistat 13 cetăţeni care  desfăşurau activitatea de transport persoane fără forme legale.

Astfel, firmele angajatoare au primit amenzii în valoare de 1.500 - 2.000 lei pentru fiecare şofer care presta muncă la negru. George Romanescu, inspector în cadrul ITM Gorj, a declarat că astfel de acţiuni vor fi desfăşurate şi în perioada imediat următoare, în vederea combaterii amploarei pe care a luat-o munca la negru în taximetrie. De asemenea, Romanescu a mai  precizat că şi săptămâna trecută s-au încasat amenzi de aproximativ 60 milioane, tot din cauza muncii la negru în rândul şoferilor de taxi.

Taximetriştii au fost avertizaţi

Şoferii verificaţi au dat alarma prin staţie, iar colegii lor care au firme de taxi ce fac evaziune şi promovează munca la negru au plecat în „curse“ fără clienţi. Astfel, în mai puţin de 30 de minute numărul taxiurilor din staţiile din Târgu Jiu se redusese la jumătate. În urma verificărilor efectuate s-au identificat şoferii ce aveau asupra lor copii după contracte sau chiar carnetele de muncă în original, fapt ce a trezit suspiciuni din partea instituţiei de control. Inspectorii ITM Gorj nu exclud posibilitatea ca cineva să-i fi anunţat că există control în trafic. Chiar dacă legislaţia în vigoare interzice munca peste 8 ore, unii şoferi au afirmat că lucrează 24 de ore şi că îşi iau o zi liber după aceea. În urma acţiunii de ieri s-a ajuns la concluzia că fenomenul muncii la negru a înflorit în acest domeniu, şoferii neconştientizând importanţa formelor legale.

Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: