Tehnocraţii

România ar putea avea în câteva zile un guvern de tehnocraţi, susţinut din parlament atât de PSD, cât şi de PNL. Va fi un guvern al preşedintelui Iohannis, care va da în următorul an primul mare examen din cariera lui de preşedinte. Dacă până acum a avut scuza că nu are guvernul lui, acum va fi unul numai al lui. Politicienii din parlament îşi vor vedea de reorganizarea partidelor făcute praf de anchetele DNA şi de pregătirea campaniei electorale din 2016. Iohannis va deconta guvernarea, care oricât de profesionistă ar fi, va fi una dificilă. Pentru că Ponta nu a lăsat în urmă doar creşterea economică cu care s-a tot lăudat, ci şi un aparat birocratic umflat pe mandatul lui, când au fost zeci de mii de angajări. Pe ultima sută de metri Ponta a dat şi unele măriri de salarii medicilor şi profesorilor, care vor trebui gestionate de viitoarea guvernare. Ponta a ţinut în ultimii ani economia tăind masiv de la investiţii, în special de la drumuri şi autostrăzi, ceea ce o guvernare responsabilă nu va mai putea face. Să nu uităm că Ponta lasă în urmă o economie cu marile companii de stat în insolvenţă şi cu marile oraşe ale ţării care ar putea rămâne în această iarnă fără căldură, din cauza falimentului uzinelor de termoficare.

Una peste alta, va fi un an greu, iar strada care a dat jos guvernul politic al lui Ponta vrea un guvern responsabil, care să nu fie populist în anul electoral care vine. Dacă vom avea un guvern sută la sută tehnocrat, 2016 ar putea fi primul an electoral în care politicienii să intre în joc fără pârghiile statului, fără să direcţioneze bugetele pentru a-şi atrage primari, fără să facă angajări şi promovări politice în plină campanie etc.

Un guvern tehnocrat nu este pe placul politicienilor, care îl vor susţine speriaţi de stradă şi de DNA, dar şi la imboldul preşedintelui Iohannis. Un guvern tehnocrat s-ar putea să nu fie nici pe placul unei părţi din populaţie, care a beneficiat de pomeni electorale. Un an va trece însă repede, rezultatele nu pot fi miraculoase, iar politicienii vor reveni la putere după alegeri. Rămâne de văzut în ce măsură partidele vor profita de această pauză de guvernare pentru a se moderniza. 

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: