Telescaunul de la Rânca, pentru a treia oară la licitaţie

Telescaunul de la Rânca va fi administrat şi în această iarnă tot de către constructor. Asta pentru că firmele din domeniu nu sunt interesate să preia o afacere în care ar trebui să bage foarte mulţi bani ca să devină profitabilă. Telescaunul, staţia de epurare şi canalizarea fac parte dintr-un proiect care are o valoare de aproximativ zece milioane de euro, însă nici unul dintre cele trei obiective nu s-a dovedit a fi o investiţie bună. Deşi nu a căzut prima zăpadă, la Rânca salvamontiştii gorjeni şi-au întocmit deja planul de iarnă.

O nouă licitaţie pentru delegarea serviciului de transport public pe cablu- instalaţie telescaun va fi organizată în data de 2 decembrie. Consiliul Judeţean Gorj a mai încercat de două ori să se scape de o investiţie care s-a dovedit inutilă încă de la inaugurare, însă de fiecare dată s-a impus reluarea procedurii de licitaţie. Asta pentru că o singură firmă a participat la licitaţiile organizate până acum, în condiţiile în care era nevoie să fie depuse cel puţin două oferte. Firma care va concesiona telescaunul va plăti anual o redevenţă de minimum 5.000 de euro, însă va trebui să efectueze lucrările de infrastructură pentru care autorităţile nu dispun de fonduri suficiente: consolidarea terenurilor aferente pârtiei şi zona de acces; amenajarea parcărilor şi consolidarea în mod special a acestora împotriva factorilor de eroziune prin acţiunea apelor pluviale; precum şi creşterea randamentului de exploatare prin atragerea de alte surse de finanţare, prin construirea şi prelungirea instalaţiei existente cu un încă un tronson care să permită accesul în zona imediată a Vârfului Păpuşa şi amenajarea de noi pârtii pe versanţii nordici ai masivului. Aceste lucrări sunt necesare din cauză că telescaunul deserveşte o pârtie amplasată pe partea cu soare, în zonă neexistând sursă de apă, pentru a permite folosirea tunurilor de zăpadă.         

Salvamontiştii, pregătiţi pentru intervenţii la Rânca

Deşi la Rânca nu a căzut încă prima zăpadă, salvamontiştii gorjeni şi-au pregătit deja planul pentru iarnă. „Dacă nu se va finaliza licitaţia, va exista o variantă ca telescaunul să fie pus în folosinţă. Probabil, va fi administrat tot de către constructor ca şi iarna trecută. În ceea ce ne priveşte, am întocmit deja planul de iarnă. Acum aşteptăm prima ninsoare pentru a stabili elemente de protecţie pe fiecare pârtie. Avem deja stabilite turele pentru sezonul de iarnă, vom lucra cu minim 6-7 angajaţi pe zi în Rânca, iar dacă va fi nevoie vom suplimenta cu voluntari. Bazele Salvamont funcţionează, avem deja pregătite utilajele de intervenţie, care vor fi concentrate în Târgu Jiu şi Rânca”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj. Acesta a mai precizat că acţiunea de verificare a traseelor turistice este aproape de final. „La nivelul judeţului Gorj, avem aproximativ 40 de trasee turistice, le-am verificat aproape de toate, mai avem două trasee în Godeanu şi unul în Parâng pe care trebuie să le verificăm”, spune Sabin Cornoiu.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: