Temelescu: Salariaţii au numai de câştigat din Electra

Liderul sindical Viorel Temelescu susţine că salariaţii vor avea numai de câştigat după înfiinţarea Electra, indiferent că este vorba de mineri sau de energeticieni. Acesta a anunţat că sunt patru colective de lucru care elaborează noul contract colectiv de muncă, principiul de bază fiind acela că „un drept câştigat nu poate fi pierdut”. Noul CCM va fi gata în câteva luni, odată cu finalizarea procedurii privind înfiinţarea Electra.

Viorel Temelescu, vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), a declarat că opoziţiile formulate de sindicalişti în privinţa înfiinţării de Electra nu au nicio motivaţie reală. Oricum aceste opoziţii nu mai contează, după ce guvernul a modificat legea societăţilor comerciale, pentru ca astfel de contestaţii să nu mai blocheze înfiinţarea firmelor. „Cele mai multe opoziţii au fost formulate de sindicatele din hidro, care au avut temerea că atunci când vor intra în Electra vor pierde unele facilităţi. Nu este nimic adevărat, nimeni nu are de pierdut din înfiinţarea noii companii, nici angajaţii din minerit, nici cei din energie”, a spus Temelescu.

100%, nimeni nu va pierde nimic

Temelescu a declarat că se lucrează la noul contract colectiv de muncă, fiind constituite patru colective de lucru, câte unul pentru mineri şi pentru energeticienii din hidro, nuclear sau termo. „Colectivele de lucru au pornit o inventariere a tuturor drepturilor avute, atât în ceea ce priveşte salariul de bază, cât şi al facilităţilor. La mineri, spre exemplu, cei din SNLO au masă caldă, cei din complexurile energetice primesc tichete de masă. În privinţa primelor anuale, în unele companii salariaţii primeau trei astfel de prime, în altele cinci sau şase. La fel, unii au acordat prime de vacanţă, alţii de fidelitate şi aşa mai departe. Toate aceste drepturi trebuie inventariate şi ulterior armonizate într-un singur contract colectiv de muncă”, a spus Temelescu.

„Nu cerem măriri de salariu”

Viorel Temelescu a mai declarat în cadrul emisiunii „Repere”, difuzată la Gorj TV, că în cadrul acestui proces de negociere nu vor fi cerute majorări salariale de la noua conducere a Electra. Cu toate acestea, Temelescu nu exclude posibilitatea ca unii salariaţi să aibă de câştigat: „Un excavatorist de la Lupoaia va trebui să fie plătit la fel ca unul de la Jilţ sau de la Roşia, bineînţeles la nivelul cel mai mare din acest moment”.

Liderul sindical spune însă că într-un termen de 2-3 ani, toţi salariaţii vor avea de câştigat: „În acest moment sunt diferenţe salariale mari între diferitele tipuri de energeticieni sau între mineri şi energeticieni. În doi-trei ani se va ajunge la o egalizare a salariilor, de jos în sus, bineînţeles. Adică salariile mai mici vor fi ridicate la nivelul celor mari”.

Negocierea va dura două zile

Sindicalistul Viorel Temelescu susţine că negocierea propriu-zisă a contractului colectiv de muncă nu va dura mai mult de două zile. „Colectivele de lucru sunt mixte, sindicate – administraţie. După ce Electra va avea o conducere numită, adică peste două-trei luni, negocierea se poate face în două zile. Practic, dacă reuşim să armonizăm toate aspectele, negocierea şi semnarea vor fi formalităţi”, a concluzionat Temelescu.

Vizualizări: 73

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: