Toamna se limpezesc apele politicii

Urmează o vară foarte importantă, care poate aduce schimbări pe scena politică. Parlamentul va mai lucra două-trei săptămâni, în încercarea de adoptare a Codului penal, în varianta dorită de Dragnea. Dacă e aşa cum se aude, în sensul că Tăriceanu a bătut palma cu Ponta pentru o guvernare fără Dragnea, atunci codurile nu ar trebui să treacă.

Vara va fi grea pentru guvern. Rectificarea bugetară din iulie ne va arăta cât de bine sau de rău stă economia. Primarii se aşteaptă la ce este mai rău. Au limitat cheltuielile la maximum, unii au redus şi salariile, ca măsură temporară, de teamă că banii de la rectificare vor fi puţini. Administraţia a avut fonduri pentru şase-opt luni de funcţionare, restul de bani li s-au promis la rectificare. Dacă Dăncilă le va da bani, o să îi fie şi ei bine. Dacă le va da promisiuni, poate să îşi ia adio de la guvernare.

În mod normal, guvernul nu va avea cum să onoreze toate angajamentele. A mărit salariile, a mărit pensiile, a semnat cu generozitate tot felul de contracte cu primăriile. Orice om care administrează bugetul unei familii ştie că nu poţi din acelaşi salariu să şi mănânci mai mult, să te şi îmbraci mai bine, să mergi şi în vacanţe. Sigur, dacă îţi propui să cheltuieşti în şase luni banii pe tot anul, o vreme o să te simţi mai bine. După aceea?

Până în toamnă o să ne lămurim dacă guvernul o să aibă soluţii. Dacă nu, tot aparatul bugetar care îl susţine se va întoarce împotriva lui. Iar Ponta şi Tăriceanu îşi pot face jocul, pentru că, atunci când lucrurile nu mai merg, este avantajos să propună o altă Mărie, cu aceeaşi pălărie. O plecarea a lui Dragnea - Dăncilă şi o venire a lui Ponta - Tăriceanu ar putea să îi facă pe mulţi să mai creadă un an - doi în minciuni. Şi vom ajunge în situaţia: la vremuri noi, tot noi!

Până atunci mai sunt însă câteva luni. România ar putea fi deja în vacanţă dacă nu ar fi problema asta cu codurile penale, care ne va ţine atenţi şi în iulie. După aceea, o pauză de la scandalurile politice ar fi bine venită pentru toată lumea.

Vizualizări: 549

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: