Tot mai mulţi gorjeni bolnavi de tuberculoză

Numărul gorjenilor care se îmbolnăvesc de tuberculoză creşte de la an la an. Numai anul trecut peste 1000 de bolnavi au trecut pragul spitalului de la Dobriţa. Gorjenii care nu au asigurare medicală refuză internările de lungă durată.

„În anul 2013 am avut un total de 1057 externări al pacienţilor cu tuberculoză. Dintre aceştia, un număr de 23 nu au răspuns la nici un tratament. Anul acesta înregistrăm o creştere cu cel puţin 10-15 cazuri noi. Este o creştere care ne îngrijorează, mai ales că tuberculoza este, în general, o boală care se datorează atât exceselor de tutun şi alcool, precum şi lipsei unor mese regulate şi a unui aport caloric şi proteic suficient cât să asigure necesarul organismului”, a declarat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Dobriţa.

O problemă foarte gravă cu care se confruntă medicii specialişti este aceea că foarte mulţi bolnavi acceptă cu greu să urmeze tratamentul de lungă durată, mai ales că acesta presupune şi o perioadă de internare. Cel mai puţin cooperanţi sunt bolnavii neasiguraţi medical. Au existat şi cazuri în care bolnavii de tuberculoză vin la spital atunci când se simt foarte rău, după care nu mai sunt de găsit, foarte mulţi părăsind ţara. Netratându-se aceştia pot îmbolnăvi la rândul lor persoane cu organismul mai slăbit.

Principalul simptom al tuberculozei este tusea, însă, pe lângă aceasta, se mai adaugă creşterea temperaturii puţin peste 37,5 pe o perioadă mai lungă, astenia fizică, lipsa poftei de mâncare, nervozitatea sau scăderea ponderală, dar este posibil să existe boala şi fără vreunul din aceste semne. Uneori, tuberculoza se poate manifesta destul de târziu sau poate că ea se manifestă mai devreme, dar pacientul nu ia în seamă simptomele, ori pentru că are un organism rezistent şi minimalizează semnele pe care i le trimite acesta, ori, pur şi simplu, neglijează simptomele bolii.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: